Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 163198 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bossuitstraat 93 (Zwevegem)
Voormalig station, stopplaats Moen/Bossuit, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nu herbestemd tot woning. De oude spoorweg is uitgebroken en vormt heden onderdeel van een fietspad. Stationsgebouw van het halte type 1893 in uitvoering R6. Centraal volume van vier traveeën en twee bouwlagen geflankeerd door twee lagere volumes. Rode baksteenbouw onder pannen daken, centraal deel getypeerd door blind casement.


ID: 163299 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 29 (Zwevegem)
De oudste vermeldingen van het leen gaan terug tot 1340. Op het einde van de 17de eeuw, bij de aanleg van de Franse verdedigingslinie tussen Kortrijk en Spiere-Helkijn, wordt de hoeve sterk beschadigd. Op de Ferrariskaart (1770-1778): gesloten opstelling, met uitzondering van opening ten noordwesten, omringende boomgaard binnen vierkante omwalling. Gelijke opstelling op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846); de omwalling is verdwenen. Het huidige gebouwenbestand dateert grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Op een motte gelegen boerenwoning gedateerd 1789 met zadeldak centraal bekroond door dakruiter. Verankerde lijstgevel met getraliede vensters en stalvleugels, open wagenhuis, houten muurkapelletje met heiligenbeeld en dubbele dwarsschuur gedateerd 1769. Later toegevoegd klein nutsgebouwtje. met aardappelkelder, poortgebouw en buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 173751 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Deerlijkstraat (Zwevegem)
Sluis nummer 8 op het kanaal Bossuit-Kortrijk, gebouwd in 1919-1920. Het kanaal Bossuit-Kortrijk verbond vanaf 1 januari 1861 de Schelde (Bossuit) met de Leie (Kortrijk). De bruggen en sluizen van het kanaal werden in 1918 door de terugtrekkende Duitse troepen vernield. Tussen 1919 en 1920 werd de schade aan het kanaal hersteld. Omstreeks 1970 werd beslist om het kanaal toegankelijk te maken voor schepen tot 1350 ton. Zeven van de elf originele sluizen werden afgebroken en vervangen door vier nieuwe sluizen. Op ongeveer 300 m ten noordwesten van de nieuwe sluis van Zwevegem bleef ook de oude sluis nummer 8 bewaard. De sluis wordt niet meer gebruikt voor het schutten van schepen. De rechte kolkmuren werden in baksteenmetselwerk en een hardstenen legsteen gebouwd. De sluishoofden werden in baksteen gebouwd met hardstenen borduur. De houten puntdeuren klapten in gesloten positie in de rechte sluishoofden. De deuren werden voorzien van een loopovergang met gesmede relingen.


ID: 162978 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Deerlijkstraat 1 (Zwevegem)
Burgerhuis volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1935. Enkelhuis met lager aanpalende bedrijfsgebouwen en garage. Bakstenen lijstgevel aanknopend bij de art deco, geel bakstenen parement met lintvoegen, hoger opgetrokken deurtravee en geprofileerd portaal met luifel. Decoratieve lijstgevel verfraaid door het gebruik van rode en zwarte baksteen voor onder meer plint, tussenstijlen van de vensters en omlijstingen. Horizontaliserende witgeschilderde betonnen puilijst tussen de begane grond en eerste verdieping.


ID: 163307 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Driesstraat 18 (Zwevegem)
Voormalige hoeve en later zeepziederij, nu woonhuis. Voormalige boerenwoning van twee bouwlagen gedateerd 1772 door muurankers. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Binnenerf en poortgebouw.


ID: 163101 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Feys Hoevestraat 23 (Zwevegem)
Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont opstelling bestaande uit vijf volumes. Het volume in het noordwesten wordt vermeld als brouwerij, naar verluidt in bedrijf tot 1864. In 1882 wordt de schuur vermoedelijk uitgebreid. Buiten de omwalling wordt een rechthoekige constructie opgetrokken vermeld als "paardenraapkoekmolen". Ten noorden langgestrekt verbouwd boerenhuis naar verluidt vroeger gedateerd 1784 door jaarankers. Lijstgevel met aflijnende bakstenen fries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Ten oosten stalvleugel onder overkragend zadeldak. Aangepaste muuropeningen. bestanddelen met U-vormige opstelling Dwarsschuur gedateerd 1763-1865 datumstenen, vermoedelijk verwijzend naar oprichting en uitbreiding schuur. Rechts, wagenhuis. Ten westen, voormalige "paardenraapkoekmolen", verbouwd tot garage.


ID: 163317 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Helkijnstraat 12 (Zwevegem)
"Feestzaal Siola", in oorsprong brouwerij en maalderij. Vanaf 1920 cinema- en toneelzaal. Huidig gebouw volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1947 door Aloïs Depoorter. Bepleisterd en blauwgeschilderd art-decoparement van circa 1930 getypeerd door de sterk overkragende tweeledige kroonlijst. Inspringende portaal met typerende afgeronde hoeken, vermoedelijk voorheen kassa's


ID: 163155 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Konijnstraat 3 (Zwevegem)
Roterij met aanpalende schuur getypeerd door heiligennis. Bakstenen gebouw, aanvankelijk met vier rootputten en later achteraan uitgebreid met nog eens vier putten.


ID: 13092 | Beschermd monument

Kraaibosstraat (Zwevegem)
De Sint-Pietersbrug te Moen, inclusief de kasseien op de bruggenhoofden alsook de houten geleiders en dukdalven, is beschermd als monument.


ID: 163220 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kraaibosstraat 6 (Zwevegem)
Hoeve St.-Pietershof nu omgevormd met horecafunctie. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met woonhuis, nutsgebouwen met L-vormige plattegrond en bakhuisje.