Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 168768 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Aaltervoetweg 6 (Ruiselede)
Voormalige locatie van een watermolen aan de Wantebeek en herberg. Is één van de twee watermolens van de heerlijkheid Axpoele. Deze wordt, samen met een tweede watermolen en een windmolen eeuwenlang door de molenaarsfamilie Braet uitgebaat.


ID: 168769 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Aaltervoetweg 7 (Ruiselede)
Voormalige kasteelhoeve van de heerlijkheid Axpoele bij het kasteel van de heren van Axpoele, gesitueerd ten noorden van de hoeve. De heerlijkheid Axpoele, met foncier hier gevestigd, behoorde tot de roede van Tielt in de kasselrij Kortrijk.


ID: 168770 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Aaltervoetweg 8 (Ruiselede)
Voormalige herberg. Eventueel de locatie van een tweede watermolen. Vrijstaande, lage woning in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strekken.


ID: 168771 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Aaltervoetweg 9 (Ruiselede)
Hoeve met 18de-eeuwse kern maar eventueel ouder. Toegankelijk via een onverharde populierendreef met aan het begin twee bakstenen pijlers waarop een arduinen bol.


ID: 168772 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Abeelstraat 2 (Ruiselede)
Vrijstaande, lage woning met aansluitend landgebouw, volgens kadaster opgetrokken in 1902. Ligt op een plaats met toponiem "Panhuis" waar de Abeelstraat met een gevorkte afsplitsing aansluit op de Bruggesteenweg.


ID: 168774 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Abeelstraat 31 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning met voortuin, volgens kadastergegevens opgetrokken met werkhuis circa 1912. Laag dubbelhuis, oorspronkelijk met drie traveeën, het werkhuis rechts is nu in de woning geïntegreerd.


ID: 168775 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 168796 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 168790 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat 12 (Ruiselede)
Alleenstaand, laag huis met enkele landgebouwen. Een eerste, kleiner volume wordt volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1867 in opdracht van de familie Gilliodts, grondeigenaar in Doomkerke. Circa 1870 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd.


ID: 168791 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.