5510 resultaten
ID: 163635 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Walbrugge 22-26 (Anzegem)
Likeurstokerij "Sint-Arnoldus", opgericht circa 1920. Imposant woonhuis in oorsprong bestaande uit twee woonhuizen met centrale poortdoorgang. Heden vormen ze één woning, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Gediversifieerde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder variërend leien dakenspel.
ID: 11486 | Beschermd monument
Walskerkestraat 2 (Anzegem)
De bescherming omvat de watermolen met roerend werk, waterrad en sluiswerk van hoeve Hof ter Walskerke.
ID: 11490 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Walskerkestraat 2 (Anzegem)
De hoeve met watermolen Hof ter Walskerke en de nabije omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.
ID: 163483 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Walskerkestraat 2 (Anzegem)
Hoeve met watermolen "hof ter Walskerke". Watermolen met roerend werk, waterrad en sluiswerk beschermd als monument en onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht bij B.V.E. van 28/07/1983. Historische hoeve, tijdens het ancien régime gelegen op het grondgebied van de heerlijkheid "Wulfskerke, gheseit ter Moten".
ID: 163650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zonnestraat 7 (Anzegem)
Landhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aanleunend bij de Engelse cottage-architectuur zie overstekend dak rustend op daklijstbalken, pseudo-vakwerk en erkers. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. Achtergelegen bedrijf.
ID: 170900 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Berlingmolenstraat 64 (Ardooie)
Voormalige maalderij met molenaarshuis van de Berlingmolen of Bergelinkmolen, ook molen Cloet genoemd. In het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw wordt de Bergelinkmolen opgericht, een tweezolder-staakmolen die zal gebruikt worden als graan- en oliemolen. Woning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.
ID: 170901 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Beverensestraat 11 (Ardooie)
Burgerwoning, gebouwd in 1913 voor Pieter Lestaeghe uit Ardooie. Gevelkapelletje opgericht na de bevrijding in 1944, oorspronkelijk in een nis opgesmukt met Oosterse tapijten. Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain, in gele baksteenbouw onder half gemansardeerd zadeldak in mechanische pannen en eternietleien.
ID: 170917 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brabantstraat 1, 1A (Ardooie)
Rond 1864 wordt aan de westzijde van Polenplein nummer 13, toen bestaande uit twee kleine woningen uit het eind van de 18de of begin van de 19de eeuw, een derde woning (nr. 1) aangebouwd met kleine berging aan de straatzijde, eigendom van de Ardooise landbouwer Preneel Callewaert. In 1906 wordt het oostelijke stuk van de woning, door het kadaster als "werkhuis" benoemd. Eenlaagsbouw onder zadeldak.
ID: 170927 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat 20 (Ardooie)
Herenhuis, gebouwd in 1922 in opdracht van schoenfabrikant Charles-Louis De Busschere-De Rudder op de plaats van een oudere eenlaagswoning uit 1844 die gebouwd was op grond van August de Jonghe d'Ardoye (zie nummer 22). Achtergelegen werkhuis. Half vrijstaand volume in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.
ID: 170929 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat 22 (Ardooie)
Dorpswoning, gebouwd in 1859 als atelier en in 1900 omgevormd tot woning. Eenlaagsvolume van vijf traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Geprofileerde houten kroonlijst.