Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 168017 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Knesselarestraat (Beernem)
Devotiekapel, gebouwd in 1939 ter vervanging van een ouder kapelletje dat afgebroken werd bij de aanleg van de weg Oedelem-Knesselare. Toegankelijke kapel in rood baksteenmetselwerk onder zadeldak bedekt met natuurleien.


ID: 168130 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lattenklieversstraat 29 (Beernem)
Huis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1813. Verankerde bakstenen lijstgevel afgewerkt met sierpleisterwerk en wit/grijze beschildering. Het parement is voorzien van imitatievoegen en een plint in pseudobreuksteen en -bossage. Hoek met beeldnis ingevuld door beeld Maria met Kind.


ID: 167868 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.


ID: 167869 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lijsterhoek 16 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verhard erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw. De geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd is gedeeltelijk ingestort.. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.


ID: 168143 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Maria-Aaltersteenweg (Beernem)
Devotie- en herdenkingskapel, gebouwd in 1866 door de eigenaar van kasteel De Lanier en gelegen aan het begin van de dreef lopend naar het kasteel. Toegankelijke neoclassicistische éénbeukige kapel. Rechthoekig grondplan met driezijdige apsidiale uitbouw onder een zinken zadel-/schilddak.


ID: 167870 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 167875 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Noendreef (Beernem)
Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954. Rechthoekige pijler in rode baksteen onder zadeldak van rode pannen.


ID: 167873 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes.


ID: 168146 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oedelemsteenweg (Beernem)
Houten wegkruis op betonnen sokkel, bekroond door houten zadeldak. Aangebracht om de oorspronkelijke begrenzing van de parochie aan te duiden en omringd door aangelegd perkje.


ID: 168052 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Praatstraat 8-9 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde weg. Volgens historische bronnen zou de hoeve oorspronkelijk eigendom zijn geweest van het klooster van de wilhelmieten te Brugge. Volgens het kadaster werd de achterbouw van het woonhuis afgebroken in 1878. Tegelijk werd de schuur afgebroken en werd op dezelfde plaats een veel ruimer volume opgetrokken. Hierin werd in 1895 aan de noordkant een woonhuis ingericht. Aan de erftoegang aanwezigheid van een kapel.