Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 178158 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Astridstraat 2 (Tremelo)
De ‘Gildenzaal’ is een verenigingslokaal, gedateerd op 1912 (op muurankers), in een sobere traditionele stijl. Het is een langwerpig bakstenen gebouw onder zadeldak met hoge ramen, stalen lintelen boven de ramen en een decoratieve bakstenen fries onder de originele bakgoot.


ID: 178163 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Baalsebaan (Tremelo)
Modernistische kapel uit het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog. De gevel is driehoekig en is een typisch ontwerp gepromoot door de Boerinnenbond. De kapel werd in 2000 gerenoveerd (zie gedenksteen).


ID: 178165 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Baalsebaan 38-42 (Tremelo)
Horecazaak in pakketbootstijl, uniek in Tremelo, vroeger het oud Volkshuis, later café ’Bij Paula’ en op het moment van de inventarisatie een Oosters eethuis. Gebouw van twee bouwlagen uit het interbellum in een uitgesproken modernistische stijl met afgeronde hoeken in gele steen. Het parement is gemetseld in een gestrekt verband van persteen en wordt doorbroken door twee speklagen en vensteromrandingen van bruine persteen.


ID: 178167 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Barbarastraat (Tremelo)
Kleine betreedbare kapel in traditionele stijl, gebouwd in het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog en gewijd aan de Heilige Barbara. Bakstenen gebouw met parement van persstenen, typische decoratie in baksteen (fries, verdiept veld en trapgevel), bekroond met een smeedijzeren kruis. Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard.


ID: 178171 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Basdongenstraat 3 (Tremelo)
Restant van een paviljoen opgetrokken in de marge van de Wereldexpo van 1958, dat een western cowboydorp voorstelde, overgebracht naar Tremelo. Het oorspronkelijke dorp bestond uit een “Gambling saloon”, de “Twin Falls City Bank” en een “Sheriff’s office” met “jail”, dat in zijn geheel een “Wild West dorp uit 1900” uitbeeldt. De eerste maanden traden hier nog een deel van de oorspronkelijke Amerikaans Indiaanse cast op. Hierdoor ontstond een persoonlijke band tussen de eigenaars van het dorp in Tremelo en de Amerikaanse Indianen. Tot eind jaren 1980 werden er spektakels en dansfeesten georganiseerd. Daarna kent de site een afwisselend gebruik. Momenteel zijn er op de site nog het hotel, de voormalige bank, en sheriff-office aanwezig.


ID: 178179 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Breugelstraat (Tremelo)
Kapel O.L.V van Lourdes, ook bekend als het van Cleynenbreugelkapelletje. Het is een eenvoudige, niet betreedbare, kapel. Het is gebouwd in baksteen en heeft een pannen zadeldak. De gevels zijn recent bepleisterd en witgeschilderd. De voorzijde van het dak heeft houten windborden. Het dak is bekroond met een eenvoudig ijzeren kruis. Het is een typische wegkapel zoals er in de streek nog veel aanwezig zijn. De kapel is vermoedelijk rond de eeuwwisseling van 1900 te dateren. Aan de noordzijde van de kapel bevindt zich een muurschildering met een beeltenis van Pater Damiaan.


ID: 119207 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Camille Huysmansstraat (Tremelo)
Kapel opgetrokken uit rode baksteen met decoratieve verwerking van zwarte en witte baksteen, uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 115845 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hilstraat (Tremelo)
Kapel van 1850, klein rechthoekig bakstenen gebouw, heden gecementeerd en witgekalkt.


ID: 120405 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kleine Remerstraat (Tremelo)
De bakstenen pijlerkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle, is gebouwd in 1901.


ID: 178198 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kleine Remerstraat (Tremelo)
Pijlerkapel opgebouwd in baksteen uit interbellum. Kleine kapel met ingebouwde nis, afgeschermd door een metalen hek. Er is nog een actieve devotie aanwezig.