Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 143881 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diepenborgstraat 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve, gelegen op een helling in een heuvelachtig, beboomd landschap. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak met oude kern uit 1680, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 143883 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Espenhoek 7 (Sint-Lievens-Houtem)
Gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een geplaveid en gekasseid erf, grosso modo uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder schilddak.


ID: 143885 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentsestraat (Sint-Lievens-Houtem)
Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny, in omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur.


ID: 143884 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentsestraat 54A (Sint-Lievens-Houtem)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Belangrijk volume gelegen tegenover de kerk, met nieuw woonhuis aan de straat. Het aandak van het oorspronkelijke boerenhuis en de zijpuntgevel met muurvlechtingen van het dienstgebouw aan de straat wijzen op een oude kern.


ID: 143886 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Halleweg 15 (Sint-Lievens-Houtem)
Huidige pastorie met tuin uit 1859 naar ontwerp van Bernard Latte en Jozef Demanet, op de omwalde gronden van de oude pastorie. De voorgevel van de oude pastorie zou dienst doen als achtergevel van de nieuwe; wat de bouwsporen in de achtergevel en binnenkoer verklaart. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, bekroond met een klokkenruitertje. Tegen de oostkant van de wal situeren zich nog een reeks bakstenen stallen van één bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 143887 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hazenakkerstraat 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Gesloten hoeve rondom een gekasseide binnenplaats. Aan de straatkant bevonden zich voorheen twee boerenwoningen uit de 19de eeuw. Vandaag is alleen de linker woning van anderhalve bouwlaag met zes traveeën onder twee in hoogte wisselende zadeldaken, bewaard. In het verlengde van het boerenhuis, stalvleugel van drie traveeën.


ID: 143888 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hazenakkerstraat 20-24 (Sint-Lievens-Houtem)
Gesloten hoeve gelegen in een vallei. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf met centrale loods en silo. Boerenwoning geflankeerd door twee rechthoekige inrijpoorten. Dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 143889 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

IJshoutestraat 72 (Sint-Lievens-Houtem)
Kleine gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder pannen daken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten zuiden, ijzeren inrijpoort. Ten noorden, boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder afgewolfd zadeldak uit begin 19de eeuw.


ID: 143890 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.


ID: 143893 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkkouterstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Kruiskerk, gelegen op een hoogte. Schip uit de 18de eeuw met neogotisch transept, toren en koor van 1911, naar ontwerp van architect Mortier. Omringend, ommuurd kerkhof met graftekens en bomen. Ten westen, trap geflankeerd door gecementeerde muren met hekken.