Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 143925 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekstraat 37 (Sint-Martens-Latem)
Boerenwoning onder pannen zadeldak met sporen van vlechtingen in linker zijpuntgevel, opklimmend tot de 18de eeuw, in de 19de eeuw gesplitst in twee woningen.


ID: 143926 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekstraat 53-55 (Sint-Martens-Latem)
Vrij hoog, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder steil zadeldak met achteraan aangebouwde keuken onder lessenaarsdak, minstens opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 143927 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekstraat 57, 57A (Sint-Martens-Latem)
Voorheen omwalde hofstede ende huys van plaisance van de heerlijkheid van Broekstraat, naar verluidt reeds vermeld in de 14de of de 15de eeuw. Heden semigesloten hoeve met gedeeltelijk vernieuwd woonhuis ten noorden, stallen ten oosten en ten zuiden met in de oksel een nu ingebouwde duiventoren.


ID: 143928 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekstraat 66 (Sint-Martens-Latem)
Semigesloten hoeve met woonhuis ten zuiden, aansluitende stallen ten oosten en losstaande schuur ten noorden van het verharde binnenerf. Woonhuis van zeven en twee traveeën onder zadeldak, in zijn huidige vorm daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 143929 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Buizenbergstraat 1A (Sint-Martens-Latem)
Ruime villa in cotttagestijl gelegen op de Buizenberg en gebouwd als zomerverblijf van graaf K. de Kerchove de Denterghem in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ruime villa in cotttagestijl gelegen op de Buizenberg. Bakstenen constructie met markerende puntgevels met imitatievakwerkbouw en gevarieerde dakvormen.


ID: 143930 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp, Kerkakker, Kerkstraat, Meersstraat, Mortelputstraat (Sint-Martens-Latem)
De parochiekerk Sint-Martinus is gelegen aan Dorp en wordt omgeven door een kerkhof met kerkhofmuur. Ten noorden ligt, aan de Leie, het Tempelhof. Verder wordt de omgeving gekenmerkt door enkele hoeven en 19de- en 20ste-eeuwse bebouwing.


ID: 143934 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.


ID: 143931 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 18-20, 18A (Sint-Martens-Latem)
Twee hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in vierde kwart 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.


ID: 143932 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 5 (Sint-Martens-Latem)
Eén der oudste landbouwnederzettingen van de gemeente. Aangepast woonhuis van het neerhof, opklimmend tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk witgekalkte erfgevel op gepikte plint bestaande uit een hooghuis van twee traveeën met onderkelderde kamer en zadeldak tussen zijtrapgevels en een laaghuis van vijf traveeën met twee teruggeplaatste getrapte dakvensters.


ID: 143933 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 7 (Sint-Martens-Latem)
Aan de Leieboorden gelegen villa uit begin 20ste eeuw en vermoedelijk circa 1950 uitgebreid tot zijn huidige vorm.