612 resultaten
ID: 3303 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Beukenbergweg (Tongeren)
De bescherming als landschap betreft de Beukenberg. De Beukenberg vormt het opvallendste gedeelte van het Romeins aquaduct van Tongeren, het grootste aarden relict uit de Romeinse periode dat nog bewaard is in Vlaanderen.
ID: 3882 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Blaarstraat, Dreef, Grootmeers, Hardelweg, Oude Blaarstraat, Strikstraat (Tongeren)
De bescherming als landschap betreft het park van de Oostelijke Jeker, bestaande uit een alluviaal landschap in de brede vallei van de Jeker. In dit beschermde landschap liggen het kasteel Scherpenberg en de Blaarmolen die ook beschermd is als monument.
ID: 3307 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De bescherming als landschap betreft de Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid. In dit gebied bevond zich een executieplaats van de vrijheid Tongeren.
ID: 178164 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Baalsebaan 307-309 (Tremelo)
Villa aan de rand van het centrum van deelgemeente Baal in een traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw. Het is een sober maar architecturaal evenwichtig gebouw in een donkerrode baksteen met alle oorspronkelijke schrijnwerk (ramen, deuren, luiken en bakgoot) bewaard. De voortuin wordt afgebakend door een omheining van een metalen hek op een bakstenen basis met bakstenen pijlers. Links vooraan de voortuin staat een monumentale trompetboom (Catalpa).
ID: 1590 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Barbarastraat, Honsdonkstraat, Pater Damiaanstraat (Tremelo)
De bescherming als landschap betreft de Blaasberg met een oude oeverwal in het zuiden en een laatglaciale meander van de Dijle in het noorden van het gebied.
ID: 178168 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Barbarastraat 83A (Tremelo)
Dorpswoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met aansluitend een stal en schuur van de tweede helft van de 19de eeuw. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl maar met een zeer uitgesproken decoratieschema. Voor het geheel worden dezelfde elementen gebruikt waardoor de eenheid benadrukt wordt. Het gaat over een combinatie van geschilderde rode baksteen met witte voegen, speklagen van witte en gesinterde baksteen, een tandfries onder de dakrand en gebruik van muurankers. De ramen van de woning en de schuurpoort bestaan uit een getoogde vensteropening en een natuurstenen dorpel. In Tremelo is dit een van de best bewaarde voorbeelden van deze typologie. In de laatste renovatie is duidelijk met zorg gewerkt om het historisch uitzicht te behouden.
ID: 178173 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Betekomsestraat 24 (Tremelo)
Bakstenen dorpswoning in een traditionele stijl uit het interbellum met bewaarde decoratieve elementen en betonnen omheining. Het is een woning van twee bouwlagen en twee traveeën. De voorgevel is gedecoreerd met knipvoegen, getoogde venster- en deuropeningen met natuurstenen hoek- en sluitstenen.
ID: 178181 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Geertruimoerstraat 18 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het interbellum met aansluitend een stal en schuur. De gebouwen zijn een harmonieus geheel, opgetrokken in een oranjeroze baksteen, typisch voor het interbellum. De decoratie bestaat uit speklagen van witte en groene geëmailleerde baksteen. De speklagen sluiten naadloos aan op de verschillende onderdelen van het venster. De poortopening van de schuur heeft een stalen linteel. Op verschillende plaatsen van de gevel zijn er verluchtingsroosters geplaatst. Onder de dakrand is er een tandfries in geëmailleerde witte en groene baksteen. Het gebouw is recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht.
ID: 178183 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Geetsvondelstraat 44 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve met uitgewerkt decoratieschema in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Het bakstenen gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag met vier traveeën voor het woonhuis, met aansluitend een stal van drie traveeën en een grote schuur. De hoeve heeft een doorgedreven decoratieschema waarbij gesinterde baksteen een belangrijke rol speelt. De speklagen, rollagen en tandfries bestaan allemaal uit gesinterde baksteen. Verder zijn er stalen lintelen boven alle gevelopeningen aanwezig, een zeldzaamheid in Tremelo. Enkel de poort naar de schuur heeft een houten balk als dragende structuur. Daarnaast zijn de muurankers nog aanwezig. Op de historische kaarten is het onduidelijk vanaf wanneer er bebouwing aanwezig is op deze locatie, zeker op de Atlas der Buurtwegen is er sprake van bebouwing, maar in een andere oriëntatie. De hoeve is recent gerenoveerd waarbij het historisch uitzicht werd gerespecteerd.
ID: 178203 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruisstraat 102 (Tremelo)
Dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl. De woning bevat oorspronkelijk een L-vormig grondplan. Het hoofdvolume betreft een bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak bekleed met donkergrijze pannen. De voorgevel wordt gekenmerkt door een witgepleisterde plint en een verdiept gevelvlak met gepleisterde speklagen en gepleisterde hoek- en sluitstenen boven de deur- en vensteropeningen. Het verdiept gevelvlak wordt bekroond met een tandfries en de houten bakgoot op klossen met droppen.