Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 143945 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsstraat 9 (Sint-Martens-Latem)
Dienstgebouw en "bergplaats voor de automobiel" van het kasteeltje Les Buttes Sainte Aldegonde, daterend van 1907 naar ontwerp van de architecten Henri en Valentin Vaerwyck. Geschilderd bakstenen gebouw in cottagestijl met vloeiende en verspringende leien daken met dakruitertje en opmerkelijk houtwerk.


ID: 143947 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eikeldreef 27 (Sint-Martens-Latem)
Ruime villa in decoratieve baksteenarchitectuur gelegen in grote, aanvankelijk in terrasvorm aangelegde tuin, gebouwd door de familie Raes-Ziane in 1927 naar ontwerp van architect François Langeraert.


ID: 143948 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Elsakkerweg 29 (Sint-Martens-Latem)
Eén van de eerste villa's in de bossen van Heidebergen was het buitenverblijf van bouwkundige Oscar Pintelon en werd gebouwd in 1934. De villa is een opmerkelijke constructie in baksteen en beton met verspringende volumes onder platte daken. Stilistisch is de villa illustratief voor het modernisme tijdens het interbellum.


ID: 143949 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

George Minnelaan 35A (Sint-Martens-Latem)
Achterin gelegen hoeve met woonhuis ten noorden en schuur met stallen en doorrit ten zuiden van het binnenerf. Gerenoveerd woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 143950 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gustaaf De Smetlaan 1 (Sint-Martens-Latem)
Het huis, nu museum, werd gebouwd naar plannen en onder leiding van zijn vriend en dorpsgenoot, burgerlijk conducteur René Van Der Plaetsen. Hij ontwierp een sobere architectuur, de bovenverdieping afgewerkt met houten beplanking en met daklicht voor het atelier op de bovenverdieping. Het huidige museum ademt nog de authentieke sfeer van het kunstenaarshuis met het behoud van het oorspronkelijk meubilair en is representatief voor een bescheiden landelijke atelierwoning uit de dertiger jaren van de 20ste eeuw.


ID: 143951 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapitteldreef 40 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig buitengoed van de paters dominicanen gebouwd in bos op grond van E. Gevaert circa 1930 en naar ontwerp van bouwmeester E. Magerman. Langgestrekt rechthoekig gebouw met één bouwlaag en hoog ogivaal dak met driehoekige dakkapelletjes, karakteristiek voor het werk van Magerman.


ID: 143952 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapitteldreef 45-47, 51, 45A (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51 met mogelijk 18de-eeuws kern. Achterin gelegen gebouwencomplex van 1923 naar ontwerp van Gevaert zelf en opgetrokken in regionalistische stijl. Voormalig atelier van Gevaert in de de tuin met hoge vensters, van 1933.


ID: 143953 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteeldreef 13 (Sint-Martens-Latem)
Grote villa onder strodak in ruime tuin, volgens plintsteen op hekpijler naar ontwerp van architect F. Coppieters en volgens archiefstukken daterend van 1937. Destijds bewoond door de schrijver Gaston Martens.


ID: 143954 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 143955 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klapstraat 10, 10A (Sint-Martens-Latem)
Hoeve met omhaagd voorerf en ijzeren toegangshek. Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten zuiden, gewitte bakstenen stallen onder zadeldak met luchtgaten in de straatgevel.