Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 149366 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperse Steenweg (Veurne)
Rechthoekig bakstenen gebouwtje met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien) met gestrekte dakranden, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 149643 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperse Steenweg 132 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom onverhard erf. Bewaarde bakstenen stoepen bij stal en dwarsschuur. Ten noordwesten, rest van omwalling links van het boerenhuis. Inplanting aan straat.


ID: 149508 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Izenbergestraat 4 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom verhard erf met tuintje voor het boerenhuis. Ten zuiden, rest van omwalling achter de stal. Ten noordwesten, kleine boomgaard. Gekasseide erfoprit.


ID: 149376 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Karpelstraat 16 (Veurne)
Voormalige hoeve met neoclassicistische inslag van 1820 volgens muurankers van schuur; thans buitenverblijf.


ID: 149597 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 149538 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat (Veurne)
Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom, met omringend kerkhof met oude linde, afzomende dubbele rij linden waartussen voetpad, Sint-Apolloniakapelletje uit de eerste helft van de 20ste eeuw, toegangshek en roepsteen. Een oorlogsgedenkteken, heldenhuldezerkjes en een graf voor een Britse piloot herinneren aan beide wereldoorlogen. Laat-gotische kerk gebouwd eind 16de eeuw na vernieling van de vroegere kerk in 1593 tijdens de godsdienstberoerten. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd circa 1920 hersteld naar oorspronkelijk patroon onder leiding van architect J. Viérin. 18de-eeuwse calvarie tegen de toren.


ID: 149568 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Knollestraat (Veurne)
Georiënteerde neogotische kerk met ommuurd en deels beboomd kerkhof, waarvan de westelijke toegang wordt gemarkeerd door hekpijlers. Variante op het typisch kerkschema van de streek; hallenkerk met westtoren hier vervangen door basiliek met westtoren. Voorts, interpretatie van de gotische architectuur, zie bakstenen traceringen, steunberen met versnijdingen, spitsboogvensters onder meer twee, drie- en vierlichten met afzaat, oculi.


ID: 149569 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Knollestraat (Veurne)
Wegkapel midden tweesprong met Heydehoekstraat; reeds aangeduid op Ferrariskaart (1771-1778). Huidig uitzicht: rechthoekig gebouwtje van okergeel beschilderde baksteen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw (?).


ID: 149624 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Knollestraat 5 (Veurne)
18de-eeuwse hoeve met rest van wal ten zuiden, gelegen aan de baan, nabij de Krommegracht en de dorpskom van Eggewaartskapelle. L-vormige opstelling van witgekalkt bakstenen boerenhuis (nok loodrecht op de straat), toegangspoort en stallingen (parallel aan de straat) rondom rechthoekige vaalt, omgeven met bakstenen paden; uitbreidingen uit 19de en 20ste eeuw aan noordkant.


ID: 149650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kwadestraat (Veurne)
Z.nr. Kleine wegkapel in straatbocht. Rechth. bakstenen gebouwtje onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen), van 1925 vlg. jaarsteen. Puntgevel met aandak, schouderstukken en gesmeed ijzeren kruis. Gevelsteen met opschrift: .O.L.Vr. Troost in Nood". Spitsboogportaaltje. Zijgevels met .il-de-b.uf. Binnenin, opschrift: .Deze kapel is gesticht door Richard Missuwe en zijne huisvrouw Leonie Flaho