Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 76436 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Baesveld 2-4 (Zedelgem)
Kasteel en park met bijhorende oranjerie en hoeve. Domein gelegen ten zuiden van de Kerkebeek, met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft.


ID: 172143 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


ID: 27320 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bekegemsestraat 1 (Zedelgem)
Hoeve, voorheen met herbergfunctie zie bewaarde cartouche boven de deur. Nu in gebruik als paardenkwekerij.


ID: 32090 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.


ID: 37144 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Belledreef 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een aarden oprit en smeedijzeren hekken in betonnen pijlers. Lag tot de oprichting van de gemeente Veldegem in 1920 op grondgebied van Torhout op de wijk Rozeveld.


ID: 172245 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Belledreef 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een aarden oprit en smeedijzeren hekken in betonnen pijlers. Lag tot de oprichting van de gemeente Veldegem in 1920 op grondgebied van Torhout op de wijk Rozeveld. Er is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Deze wordt circa 1883 vervangen door een nieuw woonhuis ten noorden en een schuurstalvolume ten oosten van het erf. Uitbreiding van het woonhuis in 1969. Gebouwen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. Woonhuis met aangebouwde stal in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak, gepekte plint. Het zadeldak is belegd met rode en zwarte pannen in een geometrisch patroon (ruitmotief), kenmerkend voor de pachthoeves van de adellijke familie de Crombrugghe-Matthieu. Schuur met geïncorporeerde stalling onder zadeldak. Stalling ten westen met gewijzigd gevelparement en muuropeningen.


ID: 26793 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bergenstraat 2A (Zedelgem)
Vrijstaande woning langs de weg, zie jaartal op de rechterzijgevel daterend van "1905".


ID: 172246 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bergenstraat 2A (Zedelgem)
Vrijstaande woning langs de weg, zie jaartal op de rechterzijgevel daterend van "1905". Laag, verankerd enkelhuis van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 31505 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Berkenhagestraat (Zedelgem)
Tijdens het Mariajaar 1954 opgericht door de buurtbewoners. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.


ID: 171955 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Berkenhagestraat (Zedelgem)
Tijdens het Mariajaar 1954 opgericht door de buurtbewoners. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Opgetrokken in oranje baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Topgevel met schouderstukken en steunberen, bekronend kruis in blauwe hardsteen. Spitsboogdeur en in de top een spitsboogvenster met omlijsting in gesinterde baksteen, geflankeerd door blindnissen.