612 resultaten
ID: 178204 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruisstraat 110 (Tremelo)
Villa in late art deco stijl, opgetrokken in het interbellum in rode baksteen. De woning bestaat uit twee bouwlagen onder schilddak bedekt met rode pannen. De plint van de woning bestaat uit verticaal, donkerrood metselwerk. De verdere opbouw bestaat uit de, typisch voor het interbellum, oranje-roze horizontaal metselwerk in kruisverband rondom de vensters ligt hetzelfde donkerrode metselwerk als de plint, verdiept ten opzichte van de, zowel horizontaal als verticaal geplaatst. De deur is toegankelijk via drie traptreden achter in een inkompartij. Deze bevindt zich in de rechtertravee en is op de begane grond opengewerkt en voorzien van twee rondbogen die afdragen op een witgepleisterde zuil. Op de eerste verdieping is de rechtertravee een verdiept geplaatst gevelvlak. De zijgevels zijn ook voorzien van decoratief metselwerk in combinatie met blauwe hardstenen gevelelementen.
ID: 178210 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Nobelstraat 16 (Tremelo)
Villa in cottagestijl, opgetrokken in het interbellum. De bakstenen woning bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak op een L-vormige plattegrond, met een kleine verspringing van de nok door verschuiving van twee dakvolumes ten opzichte van elkaar. De linker travee wordt gekenmerkt dooreen risaliet met halfronde erker, een kleine overhoekse muizentand en een grote dakkapel in een typische cottage-stijl. Er is een houten bakgoot aanwezig en het zadeldak is bekleed met leien. De lateien boven de vensters zijn witgepleisterd. Het schrijnwerk heeft een beeldbepalend karakter door een onderverdeling door een horizontale stijl en een bovenlicht met roedes. Boven de toegangsdeur is er een glazen luifel. Aanpalend is er garage met eveneens een witgepleisterde latei en een bovenlicht met roedeverdeling (in ruitvorm).
ID: 178217 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Pastoriestraat 20 (Tremelo)
Dit burgerhuis werd opgetrokken in de 2de helft van de 19de eeuw in traditionele stijl. Het dubbelhuis bevat een sokkel uit pleisterwerk, baksteenmetselwerk voorzien van speklagen in gele baksteen en gedecoreerde ontlastingsbogen boven de vensters. Boven alle gevelopeningen zijn er stalen lintelen aanwezig, de dorpels zijn in blauwe hardsteen. De rijk gedecoreerde muurankers zijn zowel tussen de vensters als op de zijgevel aanwezig. De oorspronkelijke bakgoot op klossen is nog aanwezig. Het zadeldak is bekleed met zwarte pannen.
ID: 178223 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Remerstraat 52 (Tremelo)
Dit gerestaureerde herenhuis werd gebouwd in 1929 in traditionele bouwstijl. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën is opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint. De inkompartij wordt gekenmerkt door smalle pilasters aan beide zijden. Ook zijn er acht muurankers met krulmotief aanwezig. Vlak boven de verdiepingsvloer zijn drie gevelstenen ingewerkt met de opdrukken ‘1929’, ‘’t Hoog huys’ en ‘1995’. Elke venster- en deuropening is geaccentueerd met witgepleisterde hoekblokken en sluitstenen.
ID: 178231 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Veldonkstraat 6 (Tremelo)
Het statige herenhuis op dit ruime perceel werd in de periode rond 1900-1914 in traditionele bouwstijl opgetrokken. Het herenhuis heeft twee bouwlagen en is drie traveeën breed. De bakstenen gevel is gedecoreerd met gesinterde baksteen als spek- en rollaag ter hoogte van de vensters en een uitgesproken knipvoeg. Ook is er decoratief vooruitspringend metselwerk in boogvorm direct onder de houten bakgoot op klossen aanwezig. Het geheel is gevat onder een zadeldak met leien. Het De vensters bewaren hun oorspronkelijke zinken rolluikkasten. Het voorkomen van het herenhuis in combinatie met de inplanting op het grote perceel versterken elkaar en dragen bij aan een esthetisch geheel.
ID: 178233 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Werchtersebaan 18 (Tremelo)
Vrijstaand burgerhuis, opgetrokken in traditionele stijl na WO II in baksteen met (gepleisterde) speklagen op een plint van breuksteen. Het gebouw is twee bouwlagen hoog onder een zadeldak met wolfseinden. Het dak is bedekt met leien. De woning heeft twee traveeën, elk wordt benadrukt door verdiepte gevelvlakken. De tweede travee wordt gekenmerkt door een puntgevel, een grote erker op de eerste verdieping met daarboven een rond raam. De deur- en vensteropeningen worden geaccentueerd door rond- en korfbogen. De toegangsdeur bevat nog waardevol schrijnwerk, met bovenlicht in figuurglas. Er is een erfafscheiding met ook plint in breuksteen en rode baksteen aanwezig.
ID: 4776 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Begijnhof (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout is beschermd als landschap.
ID: 7196 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Oude Beersebaan 34 (Turnhout)
De bescherming als landschap omvat het domein Filipkensvijver te Turnhout.
ID: 7177 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Steenweg op Baarle-Hertog (Turnhout)
De bescherming als landschap omvat het Zwartwater te Turnhout.
ID: 13158 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Kerkstraat (Veurne)
De geknotte zomerlinde op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Michiel te Avekapelle is beschermd als landschap.