Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 49772 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Heirweg 29, 33 (Zedelgem)
Halfvrijstaande burgerwoningen met magazijnen in spiegelbeeld gebouwd. De magazijnen en het rechtse woonhuis (nummer 33) dateren van circa 1928. Een jaar later wordt het linker huis (nummer 29) er tegenaan gezet.


ID: 172065 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Heirweg 29, 33 (Zedelgem)
Halfvrijstaande burgerwoningen met magazijnen in spiegelbeeld gebouwd. De magazijnen en het rechtse woonhuis (nummer 33) dateren van circa 1928. Een jaar later wordt het linker huis (nummer 29) er tegenaan gezet. Enkelhuis (nummer 29) van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint met imitatienatuursteen. Roodbakstenen gevel met gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden en strekken. Magazijn met betraliede segmentboogvormige vensters en boven de (dichtgemetselde) poort een rondboogvormige laaddeur onder trapgeveltje.


ID: 55105 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat (Zedelgem)
Oorlogsmonument, standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ingeplant ten oosten van het koor van de Sint-Andreaskerk.


ID: 172072 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat (Zedelgem)
Oorlogsmonument van de beeldhouwer Léonard Devisch (Aartrijke), standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ingehuldigd op 7 november 1920, oorspronkelijk voor de zuidelijke omheining van het kerkhof, aan de straatkant. Later ingeplant ten oosten van het koor van de Sint-Andreaskerk. Hoge, vierkante sokkel bestaande uit ruw gehouwen blokken blauwe hardsteen met gebeitelde en (bloed)rood beschilderde namen van de gesneuvelden en onderaan het wapenschild van Aartrijke. Beeld in witte natuursteen van een soldaat. Hij staat op puin waaronder twee naakte mannen liggen bedolven en erachter een kanonloop en twee kruisjes met opschrift "AVV" "VVK".


ID: 83352 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Parochiekerk in neogotische stijl, gebouwd in 1896-1900 naar een ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). De torenspits is geplaatst in 1911. Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat.


ID: 172071 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Neogotische parochiekerk, ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat. Oudste vermelding bidplaats 893. Tussen 1109 en 1114 eerste kerk opgetrokken in veldsteen. Omstreeks 1566 verwoest, in de 17de eeuw deels heropgebouwd. Eind 18de eeuw bouw nieuwe kerk, op 17 juli 1793 ingewijd. Eind van de 19de eeuw bouw nieuwe kerk in 1896-1900, torenspits in 1911. Driebeukige hallenkerk met ingewerkte toren ten zuiden van de linkerzijbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. De plattegrond ontvouwt een schip van vier traveeën, pseudotransept en koortravee. Middenbeuk met voorgeplaatst portaal onder zadeldak, geprofileerde spitsboogpoort onder druiplijst met oren, verhoogde puntgevel bekroond met kruisbloem. Zijdelings geplaatste drieledige toren op vierkante basis onder naaldspits (leien) en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen.


ID: 42237 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 119 (Zedelgem)
Beeldbepalende ligging tegen de rand van de dorpskom en op de heuvelrug van Aartrijke. Woonhuis, schuur (1866) en stalling (1865) staan in U-vorm opgesteld rond een zeer ruim deels begraasd, deels geasfalteerd erf en deels aangelegd als tuin.


ID: 172078 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 119 (Zedelgem)
Beeldbepalende ligging tegen de rand van de dorpskom en op de heuvelrug van Aartrijke. Op het primitief kadaster (circa 1830) staat hier al een hoeve getekend. Wellicht werd deze in de tweede helft van de 19de eeuw vervangen door huidige. Woonhuis (laatste kwart van de 19de eeuw; te dateren a.d.h.v. stijlkenmerken), schuur (1866) en stalling (1865) staan in U-vorm opgesteld rond een zeer ruim deels begraasd, deels geasfalteerd erf en deels aangelegd als tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën in bruine, verankerde baksteen en met rijk uitgewerkte voorgevel. Middenrisaliet geflankeerd door verjongende steunberen met ingangstravee onder trapgevel; met moderne, contrastrijke aanbouw van 2003.


ID: 34650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 12 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse zwarte en rode pannen). Voorgevel met roodbakstenen parement, middenrisaliet uitlopend op traptop bekroond met het beeld van een liggende leeuw.


ID: 51843 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 144 (Zedelgem)
Gebouwd in 1866 in eclectische stijl, als jachthuis en buitenverblijf door de Brugse adellijke familie van Hamme-de Croeser de Berges.