Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 82855 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
Brug met roodbakstenen balustrades onder dekplaten van blauwe hardsteen. Vlakke overwelving met betonnen draagbalk.


ID: 171960 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
Brug met roodbakstenen balustrades onder dekplaten van blauwe hardsteen. Vlakke overwelving met betonnen draagbalk.


ID: 171962 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 70243 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Molenaarswoning horend bij de zogenaamde *"Plaetsemolen" die aan de overkant van de straat ligt, hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf.


ID: 171961 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Deze molenaarshoeve hoort historisch bij de Plaetsemolen aan de overkant van de straat. De voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen met molenaarswoning zijn vrijstaand gegroepeerd rondom een begraasd erf. Molenaarswoning al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije (1571). De Ferrariskaart (1771-1778) toont drie U-vormig en vrijstaand opgestelde gebouwen. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (rond 1830) bestond de bebouwing uit een woonhuis met landgebouwen en de windmolen op een berg met bijbehorende rosmolen. Uitbreiding huis in 1830 en 1882. De molenaarswoning ten noorden van het erf met een 18de-eeuwse kern met uitbreidingen uit de 19de eeuw. De verankerde, lage en witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak. Ten zuiden van het erf is de monumentale dwarsschuur van 1884 opgetrokken (zie opschriften in rechter zijgevel). Het verankerde, donkerbakstenen gebouw onder een zadeldak


ID: 27608 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 12 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning eventueel opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen op de wijk Haene vijver.


ID: 77723 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning. Gelegen op de wijk Haene vijver. Toegankelijk via een geasfalteerde oprit met aan de straat een notelaar.


ID: 172080 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen op de wijk Haene vijver. Toegankelijk via een geasfalteerde oprit met aan de straat een notelaar. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 45297 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 8 (Zedelgem)
Veldarbeiderswoningen, als tweewoonst opgetrokken in 1833 langs een veldweg. Gelegen op de wijk Haene vijver.


ID: 61421 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Noortweghe" met 19de-eeuwse gebouwen. Speelt een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het *"Vloethemveld".