Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 172151 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 10 (Zedelgem)
Voormalige herberg, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De bebouwing gaat terug tot vóór 1600. De oudste vermelding van de herberg gaat terug tot 1633, in 1676 komt voor het eerst de herbergnaam "De Roode Leeuw" voor. Vanaf 1810 is er een houtzagerij gevestigd. Nogmaals herberg genoemd "A l'Université" tussen 1861 en 1911, maar daarna alweer schrijnwerkerij. Na de jaren 1970 worden de gebouwen tijdelijk in gebruik genomen door het West-Vlaams Technisch Centrum, schrijnwerkerij van tekentafels en schoolmeubelen. Later handelszaak (lingeriewinkel). Geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint met imitatievoegen. Kroonlijst op klossen. Woonhuis aan de Rijselsestraat uit de jaren 1940-1950 met historiserende deuromlijsting en pseudovakwerk in de geveltop. Boven de ingang een beeldnis met beeld van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers.


ID: 23545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Thans café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem.


ID: 172152 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg en smidse gaan terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk wordt omstreeks 1851 de lage woning met een verdieping opgetrokken. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden. Dubbelhuis (nummer 11, café) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De voormalige smidse (nummer 11A, winkel): halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen.


ID: 12533 | Beschermd monument

Dorp 12 (Zedelgem)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie te Loppem, is beschermd als monument.


ID: 51086 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 12 (Zedelgem)
Pastorie met ommuurde tuin bij de Sint-Martinuskerk. Vrijstaand volume met beeldbepalende ligging ten zuiden van de kerk en met voorliggend grasveld. Daterend uit 1757 en verhoogd in 1857.


ID: 172153 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 12 (Zedelgem)
Pastorie met ommuurde tuin bij de Sint-Martinuskerk. Vrijstaand volume met beeldbepalende ligging ten zuiden van de kerk en met voorliggend grasveld. Daterend uit 1757 en verhoogd in 1857.


ID: 72536 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 13 (Zedelgem)
Lage, alleenstaande arbeiderswoning schuin tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 172155 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 13 (Zedelgem)
Lage, alleenstaande arbeiderswoning schuin tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strekken, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling en geprofileerde tussendorpels. Linkerzijgevel met sporen van oudere openingen en in de top een houten kozijn.


ID: 32206 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 14 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, gelegen tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 172156 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 14 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, gelegen tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk een lage woning, tijdens het interbellum werd verhoogd en van een tuitgevel voorzien. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Tuitgevel met schouderstukken, witbepleisterd met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, in de top een rondbogig gevelkapelletje met beeld van Maria.