Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 31842 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", later gemeentehuis, wagenmakerij en bakkerij thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem.


ID: 172149 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 58159 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 8 (Zedelgem)
Opgetrokken tussen 1866 en 1875 als herberg "Het Gemeentehuis" door Albert Lippens, herbergier van "De Zwaan". De nieuwe herberg heeft op de begane grond een overbouwde inrijpoort en een gelagzaal, op de verdieping een ruime kamer dienst doend als gemeentebureel en raadszaal.


ID: 172150 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 8 (Zedelgem)
Opgetrokken tussen 1866 en 1875 als herberg "Het Gemeentehuis" door Albert Lippens, herbergier van "De Zwaan". De nieuwe herberg heeft op de begane grond een overbouwde inrijpoort en een gelagzaal, op de verdieping een ruime kamer dienst doend als gemeentebureel en raadszaal. Halfvrijstaande en verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Brede witbeschilderde gevel van zeven traveeën, onder andere met poort boven een grijze, bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters op de begane grond en T-ramen op de verdieping. Linkerzijgevel met cementbepleistering.


ID: 71247 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940.


ID: 172081 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940. Ingepast aan de achterzijde van een toegangspoort naar het achterliggende huis nummer 13. Kalkzandstenen, neogotische nis versierd met driepasboog en kruisbloem. Op de grond een marmerplaat met opschrift "A NOTRE FILLE / ET SOEUR ADOREE / MARTHE GOVAERT / 1924 -1940".


ID: 58273 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpwegel 13 (Zedelgem)
Toegankelijk via een doodlopende zijtak van de straat.


ID: 172082 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpwegel 13 (Zedelgem)
Achterin gelegen woning in een ruime tuin toegankelijk via een doodlopende zijtak van de straat. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier een klein volume aangeduid, in de loop van de 20ste eeuw wordt het kleine huis aan de linkerzijde met de L-vormige aanbouw uitgebreid. Enkelhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 30018 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dwarsstraat 1 (Zedelgem)
Lage woning en winkelhuis, wellicht vroeger met herbergfunctie zie bijna gevelbrede cartouche. Beeldbepalende ligging tegenover een aftakking van de Noordstraat.


ID: 29094 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dwarsstraat 5 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met achterin gelegen woonhuis en landgebouw aan de straatkant. Circa 1870 wordt het woonhuis gewijzigd en het schuurstalvolume ten oosten van het huis toegevoegd.