Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 172086 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eernegemsestraat 39 (Zedelgem)
Beeldbepalend burgerhuis in de rij, op de hoek met Dorpwegel, oorspronkelijk een geheel vormend met Dorpwegel nummer 1. Voorheen uitgebaat als herberg "DEN HERT" zoals te zien op een foto van vóór 1910. Circa 1880 wordt door herbergier Pieter Maes de herberg op de Plaets opgetrokken en circa 1897 met een landgebouw uitgebreid. Gedeeltelijke reconstructie circa 1910. Breed huis van vijf traveeën in de bocht van de straat. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met beraapte gevel boven een grijsbeschilderde, bepleisterde plint.


ID: 172087 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 12516 | Beschermd monument

Eernegemsestraat 8, Engelstraat 3, 7 (Zedelgem)
Brouwerij De Leeuw te Aartrijke, is beschermd als monument.


ID: 37050 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eernegemsestraat 8, Engelstraat 3, 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 63728 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Emmaüsdreef 6 (Zedelgem)
Geheel van kasteel, Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis. Naamgeving naar verluidt omwille van dezelfde afstand tussen het kasteel en de Brugse Jeruzalemkerk als tussen de Bijbelse plaats Emmaüs en Jeruzalem.


ID: 172157 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 29328 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg.


ID: 82702 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Bronzen borstbeeld van Frans Ramon Boschvogel op de hoek met de P. Mervilliestraat, ongeveer op de plaats van zijn ouderlijke woning. Hij was letterkundige (1902-1994) wonend en werkend in Aartrijke (zie Eernegemsestraat).


ID: 172089 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg. De begraafplaats is hier ontstaan na het verbod in 1917 van de Duitse bezetter om rond de kerk te begraven. De gemeente koopt na de Eerste Wereldoorlog de grond aan, het oude kerkhof verdwijnt in de tweede helft van de jaren 1930. In opdracht van de gemeente Zedelgem maakt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Wille landschaps- & begraafplaatsarchitectuur samen met het studiebureau Plantec uit Oostende in 2007 een ontwerp voor herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met haagbeuken. Rechts van de ingang staat een sober ontvangstgebouw met witbepleisterde muren onder plat dak. Aan de voorgevel een stichtingsplaat en eenvoudige zitbank. Een centraal geasfalteerd pad leidt naar een calvariekruis. Recente uitbreiding links met bekiezeld pad met berceau- en haag (haagbeuk). Achteraan bevindt zich in de beide hoeken een columbarium.


ID: 172090 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Bronzen borstbeeld van Frans Ramon Boschvogel op de hoek met de P. Mervilliestraat, ongeveer op de plaats van zijn ouderlijke woning. Hij was letterkundige (1902-1994) wonend en werkend in Aartrijke (zie Eernegemsestraat). Het beeld uit 2003, ontworpen door A. De Craene en in brons gegoten door bronsgieter Dirk De Groeve (Nevele), staat op een hoge, vierkante sokkel in blauwe hardsteen.