Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 24733 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 22 (Zedelgem)
Vrijstaand, imposant landhuis gelegen in een beboomde tuin. Opgetrokken circa 1911 door Joseph Coppieters, telg van de adellijke familie en zoon van Léon Coppieters, die het "Vijverskasteel" (zie nr. 29) bewoont. Vader Léon blijft eigenaar van de grond.


ID: 172162 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 22 (Zedelgem)
Vrijstaand, imposant landhuis. Opgetrokken circa 1911 door Joseph Coppieters, telg van de adellijke familie en zoon van Léon Coppieters, die het "Vijverskasteel" bewoont. Vader Léon blijft eigenaar van de grond. Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw op asymmetrische plattegrond onder zadeldaken met wolfseinden (leien). Eclectische stijl met historiserende inslag getypeerd door vensters en kruiskozijnen, gevat in rond- en tudorboognissen, en kordon en aflijnende tandlijsten. B


ID: 22022 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 23 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning mogelijk opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 172163 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 23 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning mogelijk opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links een opkamer.


ID: 46692 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 24 (Zedelgem)
Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier.


ID: 172164 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 24 (Zedelgem)
Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier. Statig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien). Symmetrisch uitgewerkte voorgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele en rode baksteen voor de segmentboogvormige ontlastingsbogen, hoekkettingen, doorlopende banden en geometrisch siermetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder blauwhardstenen lateien waarboven de boogvelden zijn versierd met groen- en geelgeglazuurde tegels in dambordpatroon. Geblokte ontlastingsbogen met diamantkop als sluitsteen. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met segmentboogvormige keldermonden. Deur met blauwhardstenen buitentrap. Mansardedak met centraal, neoclassicistisch dakvenster onder halfrond fronton en met flankerende voluten, links en rechts ronde dakkapellen met bekronende bol. Zij- en achtergevels met gedeeltelijke beraping, rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige vensters en rond venster met stervormige roedeverdeling.


ID: 25838 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 25 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning, aan de straat gelegen. Wellicht van circa 1900, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 172165 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 25 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning, aan de straat gelegen. Wellicht van circa 1900, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met muizentandlijst onder de dakrand.


ID: 43282 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 29 (Zedelgem)
Kasteeldomein met bijgebouwen, gelegen in een groot park met vijver. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) opgenomen als puntrelict binnen de relictzone "Kasteelparken en bosgebieden Sint-Andries – Varsenare".


ID: 172166 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.