Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 144718 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dauwstraat 38 (Waasmunster)
Georiënteerde boerenwoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, voorheen op de straatpuntgevel 1664 gedateerd. Behouden huisstoel en dakgebint wellicht uit tweede helft 17de eeuw, doch buitenaanzicht met vernieuwd voorkomen.


ID: 144729 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorushoeksken 1 (Waasmunster)
Gevelkapelletje aangebouwd tegen de zijgevel een oud huisje, aanvankelijk opgericht in de jaren 1920. Samen met de afbraak van de aanpalende huisjes verdween in 1976 ook het kapelletje. Omstreeks 1980 werd het gedemonteerde kapelletje op dezelfde plaats naar vroeger model heropgebouwd.


ID: 144741 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 144764 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogstraat (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op straathoek.


ID: 144751 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogstraat 7-17 (Waasmunster)
Fraaie gevelwand van zes rijhuizen in eenheidsbebouwing met art-deco-inslag, als nieuwbouw gekadastreerd in 1930. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen opgetrokken volgens spiegelbeeldschema.


ID: 144805 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 144767 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 12 (Waasmunster)
De huidige school omvat naast vrij jonge gedeelten een paar oudere schoolgebouwen, waarschijnlijk nog deels opklimmend tot begin de jaren 1880/1884 en in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Aan de straat een rechthoekig schoolgebouw van twee hoge bouwlagen, onder zadeldak, aanvankelijk slechts één bouwlaag tellend en omstreeks 1930 met een bovenverdieping verhoogd.


ID: 144769 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.


ID: 144774 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 25 (Waasmunster)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistisch getinte bepleisterde en geschilderde lijstgevel typerend voor het derde kwart van de 19de eeuw. Woning teruggaand op oudere bebouwing, namelijk twee samengevoegde panden. Aansluitende poortgevel bekroond door een neoclassicistisch portiekkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 144776 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Historische site van de abdij van Roosenberg. Architect B. Cnops maakte in 1841 plannen van de abdij voor bouwfase Roosenberg II, met inplanting van een nieuwe kapel. Vanaf 1977 klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Van de historische abdijgebouwen bleven de kapel uit 1852 en een in de abdij geïntegreerd 17de-eeuws herenhuis bewaard. In de deels ommuurde kloostertuin zijn relicten bewaard van de abdij van Roosenberg II waaronder twee kleine kapellen, en een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot.