Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 13883 | Beschermd monument

Biezenstraat (Zuienkerke)
De windmolen van de Moere is beschermd als monument.


ID: 13889 | Beschermd monument

Biezenstraat (Zuienkerke)
Het pompgemaal is beschermd als monument. De bescherming omvat het bakstenen gebouw met daarin de technische installaties (pomp, motor, elektriciteitscabine), de bakstenen muur die het perceel afscheidt van de straat en de brug over de watergang.


ID: 27852 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 1 (Zuienkerke)
Biezenstraat nr. 1. Hoeve van het langgeveltype met 18de-eeuwse kern, boerenhuis van anderhalve bouwlaag met geïncorporeerde stallen, haaks op de weg ingeplant. Ten zuiden van het boerenhuis, een fraai witgekalkt bakhuisje met nisje boven de deur. Aangeduid als één lang volume op de Ferrariskaart (1770-1778); op Atlas der Buurtwegen (ca. 1845) met bakhuis.


ID: 156679 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 1 (Zuienkerke)
Witgekalkt bakhuisje met nisje boven de deur, oorspronkelijk horend bij een langgevelhoeve.


ID: 156680 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 2, 6 (Zuienkerke)
Kleine hoeves van het langgeveltype; boerenwoning van één bouwlaag met geïncorporeerde stallen onder pannen zadeldak. Beide hoeves zijn aangeduid op de kaart van Ferraris van 1770-1778.


ID: 80518 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 2-6, 9 (Zuienkerke)
Biezenstraat nrs. 2, 4, 6 en 9. Kleine hoeves van het langgeveltype, boerenhuis van één bouwlaag met geïncorporeerde stallen onder pannen zadeldak, haaks op de straat ingeplant. Nrs. 2 en 6 aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778), alle vier op Atlas der Buurtwegen (ca. 1845). Allemaal gerenoveerd, nr. 4 volledig vernieuwd, nr. 9 volledige nieuwbouw van midden 20ste eeuw, waarbij de oude muur


ID: 34390 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
* Biezenstraat nr. 3. Poldermolen van de Moere (beschermd als monument bij B.S.G. van 23.12.1942), met bijhorend sterk gerenoveerd molenhuis van het langgeveltype. De molen is één van de twee overgebleven waterwindmolens in Vlaanderen (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). De Moere van Meetkerke is een waterrijk gebied dat ongeveer een halve meter onder de zeespiegel ligt. Het is tijdens de midd


ID: 156681 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 21538 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
Biezenstraat nr. +3 en nr. 5. Pompgemaal en molenaarshuis. De Moere van Meetkerke is een waterrijk gebied dat ongeveer een halve meter onder de zeespiegel ligt. Het is tijdens de middeleeuwen ontstaan door ontvening. Vanaf 1622 wordt de Moere bij Meetkerke drooggelegd door de aanleg van de Moerdijk. Om het water uit de Moere weg te pompen naar de hoger gelegen Blankenbergse Vaart worden twee hou


ID: 156682 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.