Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 156745 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brouwerijstraat 4 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, met als blikvanger de deels opgemetselde gracht vooraan het erf. Hoeve vermeld in 1690 en aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 als deels omwalde hoeve met vier losse volumes; deze kunnen geïdentificeerd worden als de boerenwoning met haaks stalgebouw, voorliggend bakhuis, en achterliggende schuur. Herbouw van enkele gebouwen of gedeeltes ervan in de 19de eeuw zoals het meest zuidelijke deel van de stal in 1875, zie jaartal in zijpuntgevel. In de 20ste eeuw onderging de hoeve enkele aanvullingen en wijzigingen.


ID: 65661 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 10 (Zuienkerke)
Brugse Steenweg nr. 10. Voormalige likeurstokerij, gedateerd "J.S.V. 1898". Beeldbepalend pand door zijn inplanting haaks op de weg en zijn volume. Groot, bruin bakstenen gebouw van negen traveeën en anderhalve bouwlaag op souterrain, gevat onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op weg). Zijpuntgevel aan straatkant met trapsgewijze afboording en rondboognis.


ID: 156713 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 10 (Zuienkerke)
Voormalige likeurstokerij, gedateerd J.S.V. 1898. Beeldbepalend pand door zijn inplanting haaks op de weg en zijn volume. Groot, bruin bakstenen gebouw van negen traveeën en anderhalve bouwlaag op souterrain onder zadeldak.


ID: 24004 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 11 (Zuienkerke)
Brugse Steenweg nr. 11. Hoeve z.g. "Grote Hofstede", historische hoeve met losstaande bestanddelen. Te bereiken via een lange erfoprit, valt op vanaf de weg door zijn hoog, witgekalkt boerenhuis. Historiek. Naar verluidt is deze hoeve opgericht in de middeleeuwen door de Orde der Tempeliers, die in 1128 het noordwesten van de parochie Nieuwmunster kregen van de Graaf van Vlaanderen (Diederik van


ID: 156714 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 11 (Zuienkerke)
Historische hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteenbouw, hoog, witgekalkte boerenwoning en een lange erfoprit. Naar verluidt is deze hoeve opgericht in de middeleeuwen door de Orde der Tempeliers, die in 1128 het noordwesten van de parochie Nieuwmunster kregen van de Graaf van Vlaanderen (Diederik van den Elzas). Na de afschaffing van de Orde in 1312 geschonken aan de abdij van Sint-Clara in Brugge. Afgebeeld op de kaart van Pourbus (1571) en op Ferrariskaart (1770-1778) als "De Groote hofste" en Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Na Atlas der Buurtwegen vinden verschillende wijzigingen plaats. Onder andere werden de wallen gedempt. De boerenwoning nu met een volume van vijf traveeën van anderhalve bouwlaag en twee opkamertraveeën, onder één doorlopend zadeldak. en rood geschilderd schrijnwerk, luiken. Voor de boerenwoning, een bakstenen muur, uitlopend op de zware bakstenen pijlers van het hekken dat nu het erf afsluit. Klein bakhuisje, stal en schuur,


ID: 31434 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 17 (Zuienkerke)
Brugse Steenweg nr. 17. Hoeve z.g. "'t Groot Baanhof" (cf. naambord bij erfingang). Vierkant omwalde hoeve met losstaande, witgekalkte bestanddelen (gepekte plint) onder pannen zadeldaken, rood geschilderd schrijnwerk. Op kaart van Pourbus (1571) en Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid zonder naam; de 18de-eeuwse samenstelling komt overeen met huidige situatie: boerenhuis ten noorden van het erf


ID: 156715 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 17 (Zuienkerke)
Vierkant omwalde hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, onder pannen zadeldaken en rood geschilderd schrijnwerk. Aangeduid op kaart van Pourbus 1571 en Ferrariskaart 1770-1778, 18de-eeuwse samenstelling komt overeen met huidige situatie. Boerenwoning en L-vormig complex van stallen en schuur. De boerenwoning in 19de eeuw uitgebreid. Interieur met originele indeling en balkenlagen, moerbalken met versierde balksleutels. Schuur en stal L-vormig gebouwd, het hoekgedeelte is eind 20ste eeuw vernieuwd na brand.


ID: 13891 | Beschermd monument

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
De hoeve, zogenaamd Claragoed, is beschermd als monument. De bescherming omvat het oude gedeelte van de boerenwoning en de dwarsschuur.


ID: 37342 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
Brugse Steenweg nr. 2. Hoeve z.g. "Claragoed", historische hoeve getypeerd door zijn monumentale dwarsschuur (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003) Historiek. Eerste vermelding van de hoeve volgens het naambord bij de erfoprit in 981; deze datum wordt in bepaalde bronnen gezien als de eerste vermelding van "Ukesham", wat de voorloper van Nieuwmunster zou zijn. Dit gegeven is echter in geen enkele


ID: 156712 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
Volgens (mogelijk legendarische) overlevering hoeve al in de middeleeuwen in het bezit Orde van de Tempeliers. De archiefgegevens bewijzen wel dat de hoeve in de middeleeuwen eigendom was van de Rijke Klaren. De hoeve is op de kaart van Pourbus 1571 aangeduid, bestaande uit vier volumes. De boerenwoning, afgaande op de typologie met minimaal 17de-eeuwse kern. Langgeveltype met geïncorporeerde stallen, witgekalkt volume met gepekte plint onder pannen zadeldak en achtergevel met steunberen gestut. Monumentale dwarsschuur aangeduid op alle 18de-eeuwse kaarten, met bewaarde houten structuur met dubbele schoring.