Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 162954 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 24 (Zwevegem)
Beeldbepalend herenhuis met bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vanaf 1931 gemeentehuis, na de Tweede Wereldoorlog postkantoor, en latere vestigingsplaats van brandweer en gemeentelijke milieudiensten. Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door de muurbanden, houten kroonlijst en doorgetrokken onderdorpels. Kroonlijst rustend op decoratief uitgewerkte stenen console.


ID: 77376 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 30 (Zwevegem)
Avelgemstraat nr. 30. Deels onderkelderde19de-eeuwse burgerwoning met opvallende vingerberaping. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint; pannen zadeldak. Horizontale gevelaccentuering door het druiplijstje en de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters in geprofileerde witgeschilderde omlijsting. Benedenvensters in geriemde omlijsting. Bewa


ID: 162955 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 30 (Zwevegem)
Deels onderkelderde 19de-eeuwse burgerwoning met opvallende vingerberaping en lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint, onder pannen zadeldak. Horizontale gevelaccentuering door het druiplijstje en de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters in geprofileerde witgeschilderde omlijsting. Benedenvensters in geriemde omlijsting.


ID: 31013 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 36 (Zwevegem)
Avelgemstraat nr. 36. Eenvoudig winkel-woonhuis, vermoedelijk opgetrokken in de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde verankerde lijstgevel met waterlijstje van vier traveeën en twee bouwlagen; gecementeerde plint. Rechthoekige vensteropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting.


ID: 162956 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 36 (Zwevegem)
Eenvoudig winkel-woonhuis, vermoedelijk opgetrokken in de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde verankerde lijstgevel met waterlijstje van vier traveeën en twee bouwlagen; gecementeerde plint. Rechthoekige vensteropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting.


ID: 32499 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 48 (Zwevegem)
Avelgemstraat nr. 48. Half vrijstaande burgerwoning uit de jaren 1930. Enkelhuis met lijstgevel van gediversifieerde baksteen op arduinen plint; aflijnende houten kroonlijst. Licht vooruitspringende venstertravee gemarkeerd door brede afgeronde erker op zware arduinen console. Rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk; benedenvensters met schuiframen. Fraaie beglaasde en g


ID: 162957 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 48 (Zwevegem)
Half vrijstaande burgerhuis uit de jaren 1930. Enkelhuis met lijstgevel van gediversifieerde baksteen op arduinen plint; aflijnende houten kroonlijst. Licht vooruitspringende venstertravee gemarkeerd door brede afgeronde erker op zware arduinen console. Rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk; benedenvensters met schuiframen. Fraaie beglaasde en getraliede art-decovleugeldeur; glas-in-loodbovenlich


ID: 13099 | Beschermd monument

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De windmolen Klockemolen te Zwevegem, is beschermd als monument.


ID: 29102 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
Beschermd als monument bij B.S.G. van 23 december 1942 en R.B. van 9 februari 1946. Oorspronkelijk een grondzeiler, die vermoedelijk tijdens de tweede helft van de 19de eeuw verhoogd wordt om de windvang te verbeteren.


ID: 162958 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.