84000 resultaten
ID: 128233 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grote Lijkstraat 34 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met zijweg naar de straat. Heden voornamelijk 19de-eeuws boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel. Ten noorden, dwarsschuur met in het dak verhoogde inrijpoort. Grote staldeuren en met ijzerwerk afgesloten poorten van het wagenhuis. Ten oosten, resterend deel van de vroegere ast.
ID: 9239 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Grote-Kapellestraat (Aalter)
Deze bescherming betreft de omgeving van de kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak (inclusief kapel).
ID: 128237 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grote-Kapellestraat (Aalter)
Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.
ID: 128235 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grote-Kapellestraat 36 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd en met gras begroeid erf en boomgaard met gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot begin 18de eeuw en grote bakstenen schuur onder zadeldak van 1890.
ID: 128236 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grote-Kapellestraat 47 (Aalter)
Boerenhuisje van vier traveeën onder zadeldak, in kern kern opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 128238 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heirstraat 13 (Aalter)
Volgens oude prentbriefkaart, oorspronkelijk slechts één bakstenen vleugel, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met een tweede vleugel links. Twee gekoppelde parallelle vleugels met puntgevels. Erachter vierkante schouw. Geveltoppen verfraaid met getrapt baksteenfries, rondboogvensters en houten windveren. In bredere rechter geveltop nis met Heilige Antoniusbeeld.
ID: 128239 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heirstraat 25 (Aalter)
Herberg zogenaamd De Tramstatie van circa 1920 tot 1956, zie opschrift boven de deur, refererend aan de vroegere tramhalte van de buurtspooorweg Gent-Tielt. Rijhuis met gecementeerde gevel met typische gevelbekleding, decoratie en houtwerk van de vensters van circa 1920.
ID: 128240 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heirstraat 27 (Aalter)
Huis vermoedelijk uit de 18de eeuw, zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, voorheen omgracht.
ID: 128241 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.
ID: 128242 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heirstraat 5 (Aalter)
Gerenoveerde boerenwoning met witgekalkte gevel op gepikte plint onder zadeldak, vermoedelijk in kern opklimmend tot de 18de eeuw.