6663 resultaten
ID: 145332 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stationsstraat (Wichelen)
Gedenkkruis ingeplant in de voortuin van het hoekhuis nummer 172. Fraai blauw hardstenen kruis in de vorm van imitatieboomstammen begroeid met klimop.
ID: 145337 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wanzelesteenweg (Wichelen)
Kleine neogotische wegkapel, volgens opschrift op een nieuw aangebrachte gevelsteen werd de kapel in 1876 gebouwd door C.J. Bettens uit Serskamp. Kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met kunstleien.
ID: 145344 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.
ID: 168224 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bavikhoofsestraat 37 (Wielsbeke)
Dorpswoning in 1924 door Jerome Vanhee, pastoor te Ooigem gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijst- en trapgevel voorzien van sierankers.
ID: 168226 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bavikhoofsestraat 57 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).
ID: 168229 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Beukenlaan (Wielsbeke)
Roodbakstenen kapel in grasperkje, gesitueerd in een bocht in het oostelijke deel van de Beukenlaan. Lage pijlerkapel op verbrede basis, onder zadeldakje met bekronend ijzeren kruis. Centraal een rondboogvormige nis met hekwerk waarachter beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Tegen de voet aangebrachte marmeren plaat met inscriptie "O.L.V. BESCHERMT/ DE BEUKENLAAN/ 1984".
ID: 168269 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bossenstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, opgetrokken in de loop van de 20ste eeuw ter vervanging van een oudere kapel die was aangebouwd tegen de zuidoostelijke gevel van het boerenhuis door landbouwer Frans Delbaere in 1893.
ID: 168164 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Breestraat (Wielsbeke)
De kapel wordt opgetrokken in 1870, vermoedelijk door de pachters van hoeve Breestraat nummer 1. Naar verluidt opgericht als vervulling van belofte voor genezing van een kindje met kanker. Als eigenaar vermeldt het kadaster Jean Baptiste Bethune - van Outryve d'Ydewalle uit Gent, gekend als neogotisch architect. Veldkapel in witgekalkte baksteen op gepekte plint, onder zadeldakje in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), waarop een smeedijzeren kruis.
ID: 168273 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Driekoningenstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgetrokken volgens literatuur circa 1944 door Hilaire Vandenheede en Julia Vannieuwkerke, als dank van de familie voor het gespaard blijven van oorlogsleed. Geregistreerd bij kadaster in 1953, in eigendom van weduwe G. Lejeune de Schiervelt - 't Serstevens.
ID: 168275 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Drogenbroodstraat 1 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw.