6663 resultaten
ID: 168247 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Oostrozebeeksestraat 57 (Wielsbeke)
Vlasfabriek Peers, thans tot woning omgebouwd. Jules Peers – Descheemaeker, een vlashandelaar uit Ooigem laat in 1936 een kunstmatige roterij en zwingelarij oprichten. Een jaar later wordt het vlasbedrijf in westelijke richting uitgebreid met een landgebouw en een tweede kunstmatige roterij.
ID: 168255 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Peter Benoitstraat (Wielsbeke)
Kapel naar een ontwerp uit 1960 van de Ooigemse architect Lieven Ottevaere; op vierhoekig, begraasd en door linden afgezoomd pleintje.
ID: 168191 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Ridder de Ghellinckstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, in de volksmond gekend als "Missiaens kapel". Herbouwd in 1995 met financiële steun van ridder Claude-Marie de Ghellinck d'Elseghem Vaernewyck. Oorspronkelijk opgericht in 1879, naar verluidt om veeziekte op nabijgelegen boerderij te bezweren (Korte Molstenstraat nummer 1). Als eigenaar wordt door kadaster Hortense della Faille vermeld.
ID: 168193 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek Arthur Lambrecht met vlasschuren en incorporatie van een ouder gedeelte. Gelegen aan de zuidzijde van de Rijksweg in de nabijheid van de Leie, ten oosten van de "Bornkapel".
ID: 168194 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg (Wielsbeke)
Kapel opgericht in de eerste helft van de 16de eeuw naar aanleiding van het terugvinden van het mirakelkruis, dat door dieven was ontvreemd uit de kerk van Sint-Baafs-Vijve. Gebouwd boven een bronnetje, de "Heiligen Born" genaamd. De oudste vermelding van de kapel komt volgens De Flou voor in 1587 als "'t borreken", later als de "borrepuut". Kruiskapel in rode baksteenbouw onder stomp zadeldakje in Vlaamse pannen. Bereikbaar via recent aangelegd dreefje ten zuiden van de Rijksweg, afdalend naar de Leie toe.
ID: 168207 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.
ID: 168197 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg 183 (Wielsbeke)
Interbellumwoning, opgetrokken in 1927 voor vlashandelaar Edmond Declerck - Van Respaille. Enkelhuis van drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat).
ID: 168198 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg 234 (Wielsbeke)
Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen. Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen.
ID: 168297 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.
ID: 168300 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Roterijstraat (Wielsbeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood of "Meyers kapel", gebouwd circa 1997 ter vervanging van een oudere kapel die wegens bouwvallige staat is gesloopt. Eenvoudige kapel op brede verharde berm langs kruispunt van twee landelijke wegen. Roodbakstenen constructie onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen), geflankeerd door bloembakken en begeleid van houten zitbankje. Deur met bovenlicht gevat in rondboogvormige muuropening onder strek.