Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 168194 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijksweg (Wielsbeke)
Kapel opgericht in de eerste helft van de 16de eeuw naar aanleiding van het terugvinden van het mirakelkruis, dat door dieven was ontvreemd uit de kerk van Sint-Baafs-Vijve. Gebouwd boven een bronnetje, de "Heiligen Born" genaamd. De oudste vermelding van de kapel komt volgens De Flou voor in 1587 als "'t borreken", later als de "borrepuut". Kruiskapel in rode baksteenbouw onder stomp zadeldakje in Vlaamse pannen. Bereikbaar via recent aangelegd dreefje ten zuiden van de Rijksweg, afdalend naar de Leie toe.


ID: 168207 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijksweg (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.


ID: 168197 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijksweg 183 (Wielsbeke)
Interbellumwoning, opgetrokken in 1927 voor vlashandelaar Edmond Declerck - Van Respaille. Enkelhuis van drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat).


ID: 168198 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijksweg 234 (Wielsbeke)
Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen. Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen.


ID: 168297 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 168300 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Roterijstraat (Wielsbeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood of "Meyers kapel", gebouwd circa 1997 ter vervanging van een oudere kapel die wegens bouwvallige staat is gesloopt. Eenvoudige kapel op brede verharde berm langs kruispunt van twee landelijke wegen. Roodbakstenen constructie onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen), geflankeerd door bloembakken en begeleid van houten zitbankje. Deur met bovenlicht gevat in rondboogvormige muuropening onder strek.


ID: 168210 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schoolstraat (Wielsbeke)
Kruisbeeld gesitueerd op gekasseide berm tussen de Schoolstraat en de Lobeekstraat, met achtergelegen omhaagd grasperk. Vermoedelijk kort na de aanleg van de sociale woonwijk "De Vlasblomme" gebouwd in de jaren 1960 ter vervanging van een oudere kapel die is opgericht tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding van een kapel op de kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1898.


ID: 168302 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie.


ID: 168303 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

St.-Bavostraat 9 (Wielsbeke)
Dorpshoeve, gelegen ten noorden van de kerk, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen, in geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen op een figuratieve kaart bij het renteboek van de baronie en heerlijkheid van "Inghelmunstre Vijfve" (1642).


ID: 168212 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stampkotstraat (Wielsbeke)
Witgekleurde staakkapel bij de erfoprit van nummer 2, gelegen binnen door klimop omhaagd perkje. Mijtervormige kapelnis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gedragen door betonpijler. Bijhorende bidbank uit natuursteen.