6663 resultaten
ID: 168850 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bruwaanstraat (Wingene)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.
ID: 168853 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bundingstraat (Wingene)
In 1950 gebouwd ter vervanging van een oude hekpijler met beeldnis. Rode baksteen met bruinbakstenen zijkanten op betonnen sokkel en onder zadeldakje (zwarte mechanische pannen). Spitsboognis met bruinbakstenen omlijsting en kruis. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind achter smeedijzeren tralies.
ID: 168852 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bundingstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.
ID: 170519 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Cauwenteynestraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en gebouwd in 1956. Bakstenen pijler aan bovenzijde per baksteenlaag getrapt met kruis en beglaasde rondboognis.
ID: 170521 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Cauwenteynestraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en geflankeerd door twee lindebomen. Baksteenbouw met zadeldak en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met Mariabeeld achter smeedijzeren hek en cementtegelvloer.
ID: 168888 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dorpsstraat 26-28 (Wingene)
Vrijstaande woning met apotheek gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens wordt eerst circa 1840 het rechtergedeelte opgetrokken, dan rond 1890 links de dwarsvleugel met trapgevel toegevoegd. Een deel van de achterbouw verdwijnt circa 1900.
ID: 168865 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
G. Gezellelaan 10 (Wingene)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 168857 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grensstraat (Wingene)
Op de kaart van 1862-1863 van het Militair Cartografisch Instituut staat een kapel afgebeeld. De bouwheer is Ernest Roman Moerman cf. arduinen cartouche met initialen "E.R. / M." boven de toegangsdeur. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond in verankerde, bruine en rode baksteen onder zadeldak (kunstleien en zwartgeglazuurde nokpannen).
ID: 168860 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Groene-Sprietstraat (Wingene)
Opgetrokken in 1884 om een koeienziekte die de omliggende boerderijen teistert te bezweren. In 1983 wordt de kapel gerestaureerd (aanzienlijke schade ten gevolge van een aanrijding door een pikdorser) en heringewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.
ID: 170287 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Hekkestraat 10 (Wingene)
Lage woning, oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing samen met de buurpanden. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt bebouwing weergegeven. Het huidige uitzicht dateert wellicht van 1945 toen een nieuw gevelparement en gevelnis met kapel werden aangebracht. Dubbelhuis van drie traveeën onder een pannen zadeldak en gevelnis met kapelletje in een geel bakstenen omlijsting voorzien van traliewerk en datering.