Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 170233 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Balgerhoekstraat (Wingene)
Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1944 in opdracht van Ivo Bousson omdat zijn gezin de Wereldoorlog had overleefd. Gele baksteenbouw met ingewerkte nis voorzien van Maria met Kind.


ID: 170237 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Balgerhoekstraat 110 (Wingene)
Vermoedelijk voormalige herberg, gelegen op de hoek van een doodlopend straatgedeelte. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is op deze hoek bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwtjes. In 1899 worden de bestaande gebouwen volledig gereconstrueerd: de twee aanpalende woonhuizen worden herbouwd, de twee aanpalende landgebouwtjes worden afgebroken en het tussengelegen landgebouw wordt verbouwd of herbouwd. Eenlaagswoning van donkerrode baksteen onder een pannen zadeldak met een ingewerkte betraliede kapel in noordgevel.


ID: 170238 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Balgerhoekstraat 124 (Wingene)
Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak gelegen in een doodlopende straat. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1829) als twee aanpalende woonhuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergegeven langsheen een privéweg. De huidige bebouwing dateert volgens het kadaster van 1858. Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak. Ingewerkt betralied kapelletje voorzien van heiligenbeeld.


ID: 170236 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Balgerhoekstraat 82 (Wingene)
Woning loodrecht op de straat gebouwd. Volgens kadasteronderzoek en gedateerde gevelnis met traliewerk gebouwd in 1874. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met gecementeerde plint.


ID: 170249 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.


ID: 170245 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beernemsteenweg 157 (Wingene)
Voormalige pastorie van de parochie Wildenburg, gebouwd in 1905. Vrijstaande woning met omhaagde voortuin voorzien van een Mariagrot en een imposante buxus. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel waarvan de middentravee als risaliet is uitgewerkt. Tegen de goot een bakstenen tandlijst. Rode baksteenbouw in combinatie met arduin voor de plint en de onderdorpels. Gebruik van gele baksteen voor de omlijsting van de traveenissen en de ontlastingsbogen. Segmentboogvormige muuropeningen gevat in doorgetrokken Brugse traveenissen.


ID: 170252 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beernemsteenweg 173 (Wingene)
Vrijstaand landhuis met cottage-invloeden van 1901. Volume van verankerde donkerrode baksteen onder een gemansardeerd pannen zadeldak. Combinatie van lijst- en puntgevels afgewerkt met een houten windbord. Schrijnwerk behouden met kleine roedeverdeling, sommige opgevat als guillotineramen. Het hoofdvolume staat in verbinding met de achterliggende bijgebouwen via een overdekte doorgang voorzien van een bakstenen visgraatmotief. Parkaanleg met kenmerken van een subtiele vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met zachtglooiende gazonpartijen, verspreide, deels verjongde parkbomen, bomengroep of ‘clump’ en oostelijke parkbosgordel met heestermassieven.


ID: 170266 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beernemstraat (Wingene)
Wegkruis met gekruisigde Christusfiguur geplaatst op een arduinen sokkel.


ID: 170267 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blauwhuisstraat (Wingene)
Pijlerkapel van baksteen, gebouwd in 1962. In de betraliede nis een geschilderde prent van Onze-Lieve-Vrouw en de zielen van het vagevuur.


ID: 170269 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boskapeldreef (Wingene)
Boskapel ingeplant op een hoekperceel met beuken en eiken. Gebouwd in 1877. Toegankelijke kapel van één travee onder een zadeldak bedekt met natuurleien.