6663 resultaten
ID: 170321 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kleine Veldstraat (Wingene)
Mijtervormige bakstenen niskapel met mechanische geglazuurde dakpannen gebouwd in 1945 uit dankbaarheid voor de bevrijding van 1944. Het dak is bedekt met bruine, mechanische geglazuurde pannen. Opengewerkt met een korfboogvormige nis voorzien van een blauwe betegeling. De nis, voorzien van een bakstenen omlijsting, is bekroond met een stenen kruis.
ID: 168849 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kloosterstraat 158 (Wingene)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.
ID: 168894 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Knotwilgenstraat (Wingene)
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgetrokken in 1990. De aanzet tot het bouwen van de kapel wordt gegeven door enkele kloosterzusters die hier in 1982 komen wonen en een boomkapelletje in een knotwilg hangen. Dit inspireert enkele buurtbewoners tot het bouwen van de kapel. Jaarlijks wordt er begin mei een mis opgedragen.
ID: 168899 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Krommekeerstraat (Wingene)
Kruis opgehangen in een tamme kastanje vóór het erf van nummer 6. Beeld van Christus aan het kruis in een eenvoudige houten nis.
ID: 168909 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruiskerkestraat (Wingene)
Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van de het klooster en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf uit Ruiselede. Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur.
ID: 168917 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruiswegestraat, Oude Tieltstraat (Wingene)
Op de hoek met Oude Tieltstraat. Kruisboom, geknotte linde met kruisbeeld achter glas. In 1457 is er in Ruiselede voor het eerst sprake van een "Cruyswege". Dit zou eerder verwijzen naar een ommegang volgens de Kruisweg van Christus dan naar een aanduiding van een kruispunt van enkele wegen. In elk geval bestaat er in Ruiselede zeker al vóór 1645 op Heilige Drievuldigheidszondag een jaarlijkse ommegang waar deze vierde statie deel van uit maakt.
ID: 168919 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruiswegestraat (Wingene)
Genoemd naar de huidige eigenaar. Heropgebouwd in 1980 ter vervanging van de geruïneerde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als bedanking. Roodbakstenen pijler met erboven een bredere, driehoekige beeldnis onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen).
ID: 170324 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lavoordestraat (Wingene)
Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd in 1946 ter vervulling van een belofte. Bakstenenbouw onder pannen zadeldakje met tuitgevel, strokendeur en in zijgevel glas-in-loodraam. In het interieur houten zitbank en polychroom gipsen beeld achter houten altaarhek.
ID: 170325 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Leenmolenstraat 21 (Wingene)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd in 1954 uit dank voor de genezing na een ongeval. Mijtervormige niskapel in baksteen afgedekt met geglazuurde pannen en in nis een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.
ID: 170583 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lindeboomstraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens de literatuur gebouwd circa 1780 maar nog niet weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Bakstenen volume onder zadeldakje en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met polychroom beeld.