Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 170295 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogweg (Wingene)
Pijlerkapel in wit geschilderde baksteen van 1879, geflankeerd door twee linden. Betraliede rondboognis voorzien van een zwartbakstenen omlijsting. Gemetseld rondbooggewelf.


ID: 170296 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogweg 12 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Oudere hoeve weergegeven in het landboek van 1756. Volgens het kadaster worden de huidige gebouwen in 1901 gebouwd. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met stal, schuur en pijlerkapel.


ID: 170556 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Joostraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gebouwd in 1881, hoewel reeds op plan van 1817 kapel op deze plaats aangeduid. Bakstenen volume onder zadeldak met tuitgevel met jaarsteen in gevelveld 18/ 81 en met wapen van de familie. Deels beglaasde paneeldeur en interieur met tongewelf, houten altaar en trappentabernakel en heiligenbeelden.


ID: 170309 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 170321 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kleine Veldstraat (Wingene)
Mijtervormige bakstenen niskapel met mechanische geglazuurde dakpannen gebouwd in 1945 uit dankbaarheid voor de bevrijding van 1944. Het dak is bedekt met bruine, mechanische geglazuurde pannen. Opengewerkt met een korfboogvormige nis voorzien van een blauwe betegeling. De nis, voorzien van een bakstenen omlijsting, is bekroond met een stenen kruis.


ID: 170324 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lavoordestraat (Wingene)
Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd in 1946 ter vervulling van een belofte. Bakstenenbouw onder pannen zadeldakje met tuitgevel, strokendeur en in zijgevel glas-in-loodraam. In het interieur houten zitbank en polychroom gipsen beeld achter houten altaarhek.


ID: 170325 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Leenmolenstraat 21 (Wingene)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd in 1954 uit dank voor de genezing na een ongeval. Mijtervormige niskapel in baksteen afgedekt met geglazuurde pannen en in nis een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 170583 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lindeboomstraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens de literatuur gebouwd circa 1780 maar nog niet weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Bakstenen volume onder zadeldakje en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met polychroom beeld.


ID: 170595 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meiboomstraat (Wingene)
Kapel met hedendaagse vormgeving in een omhaagd perkjes. Twee haakse muurelementen in zwarte baksteen onder een tentdakje. Wit stenen altaar met daarop beeldhouwwerk voorstellend Maria met Kind en daarnaast houten bidbank.


ID: 170602 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meiboomstraat (Wingene)
Kapel gebouwd in 1991. Bakstenen volume onder een zadeldakje met smeedijzeren kruis op nok en beglaasde rondboognis met Mariabeeld.