Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 172061 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boterweg (Zedelgem)
Veldkapel zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen", gebouwd tussen 1875 en 1899. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen) met eenvoudig bekronend, smeedijzeren kruis. Tandlijst en blanco fries onder de dakrand. Smalle rondboogingang met blanco boogveld


ID: 172064 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boterweg 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen, dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met aan de straat gelegen schuur. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing met ongeveer dezelfde configuratie aangeduid. Woonhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen met aanbouw onder lagere nok, boven een gepekte plint en zadeldaken (mechanische pannen). Schuur in bruinoranje, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en tegen de oostgevel een houten kapelletje.


ID: 172247 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boudewijn Hapkenstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1953 door de bewoners van de achterliggende hoeve ten gevolge van een belofte gedaan bij een ziekte. Rode baksteen op betonnen sokkel onder zadeldak (betonplaten) bekroond met smeedijzeren kruis. Korf- en spitsboognis met bakstenen omlijsting.


ID: 172266 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boudewijn Hapkenstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1994 door Frank Declerck en vernieuwd in 2003. Geelrode baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), rechthoekige, beglaasde deur.


ID: 172066 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Heirweg (Zedelgem)
Op de hoek met de Jules Polletstraat, beschaduwd door enkele dennen. Gebouwd circa 1900 uit dankbaarheid omwille van een genezing van mevrouw Roose-Clement. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), eenvoudig bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 172067 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Heirweg (Zedelgem)
Wegkapelletje ingepast in de haag van het huis nr. 40, op de hoek met de Noordstraat de vroegere locatie van de "Noordmolen". Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) op een hoge vierkante, deels gepekte sokkel. Betraliede rondboognis met beeld van Maria.


ID: 171963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 172154 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Zedelgem)
Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote". Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.


ID: 172156 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 14 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, gelegen tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk een lage woning, tijdens het interbellum werd verhoogd en van een tuitgevel voorzien. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Tuitgevel met schouderstukken, witbepleisterd met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, in de top een rondbogig gevelkapelletje met beeld van Maria.


ID: 172081 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940. Ingepast aan de achterzijde van een toegangspoort naar het achterliggende huis nummer 13. Kalkzandstenen, neogotische nis versierd met driepasboog en kruisbloem. Op de grond een marmerplaat met opschrift "A NOTRE FILLE / ET SOEUR ADOREE / MARTHE GOVAERT / 1924 -1940".