Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 172157 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 171971 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Faliestraat (Zedelgem)
In "1902" gebouwd in opdracht van Hendrik en Theresia Maertens. De volksmond heeft het ook over "kapel van de Faliestraat, kapel van de Klythoek en Maertenskapel". In 1964 ondergaat de kapel enkele herstellingswerken, onder meer het vervangen van de leien dakbedekking door eternietplaten. Gele baksteen onder zadeldak gecombineerd met rode baksteen voor de spitsboogomlijsting van deur en vensters, door- en omlopende banden en aflijning van het driehoekige fronton in de voorgevel. Toepassing van lisenen en tandlijsten die de topgevels aflijnen. Bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 172248 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hollevoordestraat (Zedelgem)
De kapel dateert van vóór 1889 en is gebouwd in opdracht van juffrouw Virginie Roelens als inlossing van een belofte na een genezing. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (mechanische pannen), waaronder een klimmende getrapte lijst. Bekronend ijzeren kruis. Dubbele houten deur onder rondboogveld met bakstenen omlijsting. Zijgevels met aflijnende tandlijst en rondboogvenster onder zwartbeschilderde druiplijst. Vlakke achtergevel met rondbogige gevelnis met zwart geverniste, bakstenen omlijsting.


ID: 172249 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.


ID: 172169 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg (Zedelgem)
Driehoekige niskapel in rode baksteen, Opgericht in 1952 op initiatief van de Boerinnenbond tegen de gevel van het parochiaal centrum.


ID: 172174 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat (Zedelgem)
Op de hoek met de Ieperweg. Opgetrokken in 1846 als processiekapel voor de processie met het Heilig Sacrament die in de 19de eeuw langs de Ieperweg verloopt. Herstelled en van een nieuw dak voorzien in 1895. Nogmaals hersteld in 1979. Bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder hoog, overkragend zadeldak (leien), aan de voorkant steunend op houten consoles en bekroond door een smeedijzeren kruis. Dubbele houten en gedeeltelijk betraliede toegangsdeur.


ID: 172097 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Krinkelweg (Zedelgem)
Op de hoek met Zabekestraat, opgericht in 1937 naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Boerinnenbond en geschonken door Médard Defloo. Driehoekige constructie opgetrokken in baksteen, bepleisterd en beschilderd in de Mariakleuren wit en blauw. Bekroond door een betonnen kruis. Blauwhardstenen gevelsteen met opschrift "HERINNERING AAN HET 25-JARIG BESTAAN / VAN DEN BOERINNENBOND 1911-1936". Beeldnis met gedrukte spitsboog gevat in omlijsting met mijterboog.


ID: 172098 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Krinkelweg 13 (Zedelgem)
Gelegen rond een groot begraasd erf. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans gerenoveerd en niet meer in gebruik als landbouwuitbating. In 1856 ondergaat het woonhuis enkele wijzigingen en wordt opgesplitst in woonhuis en stalgedeelte. De schuur (nu garage) is bijgebouwd tussen 1864 en 1932 zie mutatieschetsen. De woning kent enkele uitbreidingen vóór 1932 en circa 1946. Woonhuis ten noorden van het erf met geïncorporeerde (voormalige) stallingen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achteraan een lagere, 19de-eeuwse dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171994 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kronestraat 23 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken in "1877" zie jaarsteen in de linkerzijgevel. Statig dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172178 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Loppemsestraat (Zedelgem)
Kapel oorspronkelijk opgericht in 1942-1943 door de bewoners van de wijk Heidelberg als dankbaarheid om het gespaard blijven van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (mechanische pannen). Beeldnis onder mijterboog.