Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 172116 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat (Zedelgem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel in 1995 uit devotie opgericht. Pijlerkapel in geelbeschilderde baksteen op zandstenen plint en onder hoog zadeldak (leien). Betraliede spitsboognis, achtergevel opengewerkt met driepas.


ID: 172117 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat (Zedelgem)
Opgericht circa 1935 na een genezing. Rode baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis in blauwe hardsteen. Gecombineerd met gele baksteen voor de strekken, vlechtingen, oculus en flankerende pijlertjes, aflijnende, geelbeschilderde plint. Deur en venstertjes in de zijgevel onder spitsbogen. In de oculus opschrift "MOEDER VAN GOEDEN RAAD BID VOOR ONS".


ID: 172270 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rembertstraat (Zedelgem)
Pijlerkapel van 1993 onder een houten constructie onder zadeldak. Opricht ten gevolge van een belofte na de genezing van een kleinkind. De houten constructie heeft een groenbeschilderde voorzijde en wordt bekroond door een ijzeren kruis.


ID: 172199 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijselsestraat 35 (Zedelgem)
Beeldbepalende hoeve en herberg op de hoek met de Molendreef. Gelegen in een bocht van de Rijselsestraat, beschermd als monument. Thans horecafunctie.


ID: 172200 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijselsestraat 41 (Zedelgem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rond een ruim begraasd en bekiezeld erf. Er is al sprake van de "hofstede genaemt Schomynckele" in de 16de eeuw. De bebouwing op de kaart van 1769 komt ongeveer overeen met deze afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Woonhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf. Breed volume in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met witbeschilderde erfgevel. Woonhuis met rechts een hoge opkamer, aangepaste muuropeningen zowel bij het woonhuis als het stalgedeelte. Straatgevel met rondbogige gevelnis met omlijsting en bekronend kruis in gesinterde baksteen, beeld van Maria.


ID: 172205 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rolleweg (Zedelgem)
Kapel horend bij het kasteel zogenaamd Emmaüs van circa 1930. Pijlerkapel in blauwe hardsteen opgericht ter nagedachtenis aan de geboorte van Albert van Caloen.


ID: 172273 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Gebouwd in 1865 in opdracht van ridder van Ourtryve d'Ydewalle, kasteelheer van "De Akker" (zie Oostkamp, Ruddervoorde). De kapel is in 1990 gerestaureerd en heringewijd. Witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen) met windborden. Eenvoudige, rechthoekige deuropening met erboven een gevelsteen met jaartallen "1865 / 1990", en smal spitsboograam aan koorzijde.


ID: 172274 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Corneliusstraat (Zedelgem)
In 1996 gebouwd door de familie De Volder als verwezenlijking van een jeugddroom om een eigen kapel te bouwen. Rode baksteen onder houten zadeldak (houten leien) met windveren. Getraliede nis met houten buste van Maria met Kind. Houten balk met opschrift "O.L.V. ONDER DE EIK 31.05.96". Voor de kapel een houten zitbank en bakstenen bloemenstaander.


ID: 172039 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Snellegemsestraat (Zedelgem)
Kapel op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.


ID: 172034 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Snellegemsestraat 13 (Zedelgem)
Pastorie, gelegen in een tuin en volgens kadastergegevens opgetrokken in 1937. Gebouwd op de site van de oude pastorie, al vermeld in 1677 als "het huys pastoreel van Zedelghem" wanneer de pastorie afbrandt en wordt heropgebouwd. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis, met boven de rondboogdeur een gevelkapelletje met beeld van de Heilige Jozef met Kind.