6663 resultaten
ID: 128743 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dendermondse Steenweg 7b (Berlare)
Hoeve, opgericht in 1938. Voorin gelegen eenvoudige bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder kunstleien zadeldak. Centrale gebogen voordeur met bouwjaar 1938 op de hardstenen voordeuromlijsting. Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de linker zijpuntgevel naast de gekasseide oprit.
ID: 128745 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Donklaan 121 (Berlare)
In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij met de Bareldonkkapel als bidplaats. Woning opgericht in 1887 en gewijzigd in 1959. Vrijstaand dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. In de jaren 1960 boven de vensters toegevoegde cementen sculpturale decoratie die de vier seizoenen verbeelden, naar ontwerp van E. De Wolf. Aangepaste deuromlijsting boven de druiplijst bekroond door een nisje met Piëtabeeldje.
ID: 128746 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Donklaan 192 (Berlare)
Wegkapel waaraan een oude oorsprong wordt toegekend. Het aanvankelijke kapelletje zou aan de overkant van de steenweg gestaan hebben. Huidig vrijstaand wegkapelletje met voorgevel gericht naar de Dendermondse Steenweg door brouwer Louis Steeman opgericht in 1951.
ID: 128774 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dreefwegel (Berlare)
Neogotische wegkapel, schuin ingeplant aan het kruispunt met Kasteelwegel achter de Baron Tibbautstraat. De bouw van de kapel door metser August De Schaepmeester werd aangevat in 1888 en was voltooid in 1889. Wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Volledig vernieuwde, ingemetselde rechthoekige zandstenen reliëfs met voorstelling van de VII Weeën.
ID: 128786 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Gaver 19 (Berlare)
Achterin gelegen herenhuis uit 1641 voorheen met een vlak gepleisterde lijstgevel voorzien van eenvoudige rechthoekige muuropeningen en omlijste rechthoekige deur. Breed dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.
ID: 128791 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heikantstraat (Berlare)
Staakkapel staand voor een linde op de driesprong met de Lokerstraat, volgens mondelinge bron opgericht in de periode 1946-1950. Gewit betonnen kapelletje met punttop onder zadeldak, rustend op brede paal en voorzien van polychroom beeld van de Heilige Gerardus van Majella.
ID: 128796 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.
ID: 128802 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kamershoek (Berlare)
Wegkapel, volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare; vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak.
ID: 8325 | Beschermd monument
Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is beschermd als monument.
ID: 128807 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.