Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 172088 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat 10 (Zedelgem)
Voormalig postkantoor en burgerwoning met garage uit het interbellum. Verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Roodbeschilderde gevel in contrast met witte bepleistering bij de hoeken van de rechthoekige muuropeningen en aflijnende luifel boven de deur. Rechtertravee met driezijdige, oplopende erker en breed dakvenster met terras afgeboord met balustrade in baksteen en verzorgd uitgevoerde smeedijzeren tralies. Rechts een lage aanbouw met garage met getrapte afwerking. Vermoedelijk doet deze aanbouw in de eerste helft van de 20ste eeuw dienst als postkantoor.


ID: 172091 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat 42 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen langs een aftakking van de Engelstraat. Dubbelhuis in verankerde baksteen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde voorgevel met imitatievoegen en gepekte plint.


ID: 172158 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 40 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, eventueel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172159 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 42 (Zedelgem)
Achterin gelegen landhuis in een bos en toegankelijk via een aarden weg. Volgens zegsman gebouwd in 1939 in opdracht van Albert Coppieters. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Dubbelhuis opgetrokken in een traditionele stijl, witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen, gepekte plint onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, vensters met kleine roedeverdeling, beluikt op de verhoogde begane grond. Deur met blauwhardstenen buitentrap en trekbel. Drie dakkapelletjes onder zadeldak en met houten bebording. Achtergevel met gelijkaardige muuropeningen, gekasseide binnenkoer met ten noorden ervan een laag bijgebouw.


ID: 172160 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 50 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, gerenoveerd. Staat nog niet op het primitief kadaster (circa 1830) maar wel op de Atlas der Buurtwegen (1845). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met kleine roedeverdeling naar oud model.


ID: 171969 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Faliestraat 2 (Zedelgem)
Hoeve, gelegen op een spie-vormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Staat vermeld staat in de ommeloper van 1674. De vroegste afbeelding vinden op een kaart van 1761. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. oeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.


ID: 171970 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Faliestraat 91 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw. Op een ICM-kaart van 1911 staat hier een volume aan de straatkant getekend. Geelbruine verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rechts een rondbogig gevelkapelletje.


ID: 172092 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).


ID: 171979 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenestraat 104 (Zedelgem)
Rond een begraasd erf, gelegen langs een bocht van de Groenestraat en op de hoek met de Lindestraat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. De site staat opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Het huidige boerenhuis met geïncorporeerde stalling (nu garage) kan in kern teruggaan tot voor de opmaak van de kadastrale kaart (1808-1810). De stalling ten westen dateert allicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dwars op de straat gelegen boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Kleine stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Schuurstalvolume onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten).


ID: 171980 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenestraat 112 (Zedelgem)
Lage woning aan de weg, gelegen in een ruime tuin, wellicht daterend uit het einde van de 19de eeuw met latere toevoeging van de dwarsvleugel. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint met imitatievoegen. Het oorspronkelijke volume is herkenbaar aan de vijf linkertraveeën in bruine baksteen. Bij de uitbreiding (rode baksteen) werden de drie rechtertraveeën onder een hoger dak, aansluitend op de nieuwe dwarsvleugel aangebracht.