Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 172170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 59-61 (Zedelgem)
Lage, gekoppelde boerenarbeiderswoningen met voortuin. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, staan nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met brede dakrand (Vlaamse pannen).


ID: 172171 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 63 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning met voortuin. Eventueel opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels (imitatievoegen in de voorgevel) onder zadeldak (mechanische pannen) met brede dakrand.


ID: 172172 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 87 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf, aan de noordwestkant begrensd door de spoorlijn Brugge-Kortrijk (sedert 1846), aan de noordoostkant door de autosnelweg E40/A10. De oudst gekende vermelding dateert van 1719. Tussen 1828 en 1832 worden de gebouwen vergroot en verbetered. De bijgebouwen krijgen een grondige aanpassing onder meer met een verstening van de houten schuur en aanzienlijke uitbreidingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Langgestrekte boerenwoning met 18de-eeuwse kern terug te vinden in het middelste deel (bewaarde vlechtingen in de vroegere rechterzijgevel), geflankeerd door 19de-eeuwse uitbreidingen. Huidig uitzicht van circa 1830 wanneer de lage woning (onder mansardedak) met een halve verdieping wordt verhoogd getypeerd door de halfronde vensters en onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebracht. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.


ID: 172175 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kattestraat 3 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning met lagere aanleunende garage, jaren 1930. erankerde, oranje baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172176 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kattestraat 9 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van anderhalve verdieping, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteenbouw boven een witbepleisterde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171983 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein 4 (Zedelgem)
Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum. Schooltje voor onderwijs in 'kantwerk- en leerschoolvrouw' opgericht in 1846, in 1857 door de gemeente erkend. Vanaf 1875 een congregatie van de zusters van liefde uit Heule. De wet Van Humbeeck (1879), die het gemeentelijk onderwijs neutraliteit oplegt, veroorzaakt een grote overloop naar de vrije scholen. Daardoor uitbreidingen schoolgebouwen aan de Sint-Laurentiusstraat omstreeks 1895. In 1928 volgt nog een vergroting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school gedeeltelijk, en het klooster helemaal herbouwd naar opdracht van architect De Meyere uit Kortrijk. Geheel van gebouwen in rode baksteen onder schild- en zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen). Klooster- en schoolgebouwen, opgericht tussen 1875 en 1945, op U-vormige plattegrond langs de speelplaats gegroepeerd. Eenvoudige architectuur met rechthoekige muuropeningen, bij het klooster gevat in traveenissen.


ID: 171984 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. De kerk is als puntrelict opgenomen in de Landschapsatlas.


ID: 171986 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kezelbergstraat 16 (Zedelgem)
Gerenoveerde hoeve, achterin gelegen in een aangelegde tuin. De hoeve bestaat reeds vóór de opmaak van een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Het woonhuis wordt circa 1852 afgebroken en vervangen door een nieuw ten zuiden van het toenmalige erf. De bijbehorende landgebouwen worden circa 1876 afgebroken. Smeedijzeren toegangshekken gevat in wit- en roodbeschilderde betonnen pijlers met in de rechter een rondboognis met beeld van Maria. Het woonhuis is witbepleisterd boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171987 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kezelbergstraat 20 (Zedelgem)
Lage, gerenoveerde woning op de hoek met de Hollebekestraat, daterend van "1902" zie jaarsteen op de afgeschuinde hoektravee. Laatstgenoemde wijst eventueel op een vroegere, eventuele herbergfunctie. Op de militaire kaart opgesteld door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog is het hoekhuis te zien met ten westen ervan een losstaand bijgebouw. Beide volumes zijn later (laatste kwart van de 20ste eeuw?) door middel van een tussenbouw samengebracht, wellicht met toevoeging van de dakkapellen zie die van de hoektravee en aanpassen aan woonfunctie. Bruine en gele, verankerde baksteenbouw onder schild- en zadeldak (Vlaamse pannen), deuromlijsting met omlijsting in gele baksteen.


ID: 172252 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 56 (Zedelgem)
Eigen woning van de Veldegemse architect Frans Herregodts, ontworpen in 1966 en gelegen in een ruime tuin. Witbeschilderde baksteenbouw onder platte daken bestaande uit twee achter elkaar gelegen blokken verbonden door een inkomgedeelte. Afwisseling van gesloten en transparante vlakken.