Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 172122 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 11 (Zedelgem)
Vrijstaande woning van anderhalve verdieping. Mogelijk eertijds een herberg. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1864 en 1934 een volledige herbouw van de woning. Dubbelhuis met bepleisterde muren onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) en met rechthoekige muuropeningen.


ID: 172123 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.


ID: 172124 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 14 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning uit het interbellum. Burgerwoning van drie en twee traveeën boven een blauwhardstenen plint onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gevel in oranje baksteen met driezijdige bakstenen erker op de verdieping. Parement verlevendigd door geometrisch siermetselwerk en witbepleisterde lateien met getrapte afwerking.


ID: 172121 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172221 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sysen 7 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een bekiezelde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig), 19de-eeuws uitzicht. Boerenhuis met aangebouwde stal met stal in bruine, verankerde baksteen onder hoog zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) ten zuiden en schuur ten noorden van een begraasd erf. het geheel is omgeven door een gemengde haag.


ID: 172222 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sysen 8 (Zedelgem)
Achterin en volledig in het groen gelegen priorij "Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië", behorend tot de benedictijnerorde. Geheel van kerk, klooster, gastenverblijf en internaat tussen 1924 en 1957 opgetrokken in een neoromaanse stijl, naar ontwerp van architect Joseph Viérin (Brugge). In 1969 wordt het meisjesinternaat van de abdijschool van Zevenkerken hier gehuisvest. Vierkante plattegrond met vier vleugels rond een kloostertuin. De kerk en de refter bevinden zich in elkaars verlengde op een centrale as, de voeding van lichaam en geest symboliserend. De gebouwen zijn opgetrokken in rozerode baksteen onder zadel- of lessenaarsdaken (leien). De neoromaanse stijl is geïnspireerd op de basiliek van Sint-Laurentius-buiten-de-Muren in Rome en de abdijkerk van San Miniato te Firenze.


ID: 172043 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 172226 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 11 (Zedelgem)
De bouw van de herberg met watermolen zou teruggaan tot het einde van de 17de eeuw en verband houden met de drooglegging van de moerassige vijvers in de omgeving. De bebouwing wordt opgetrokken langs de toenmalige "Torhoutschen Brugghewegh", op de kruising met de Watermolenbeek. Omwille van het geringe verval van de beek wordt in 1727 de molenactiviteit gestaakt en het gebouw verder als herberg en hofstede uitgebaat. Bij een heraanleg en rechttrekken van de bocht in 1956 wordt de herberg met woonhuis afgebroken. De bijgebouwen blijven behouden. Witbeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omgeven door grasvelden. Dwarsschuur met asemspleten en stallingen.


ID: 172044 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 172045 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 204 (Zedelgem)
Halfvrijstaande burgerwoning. Volgens kadastergegevens worden eerst circa 1910 de twee rechtertraveeën opgetrokken en circa 1933 de poorttravee toegevoegd en vermoedelijk de gevel aangepast. Gevel in oranje baksteen boven een gecementeerde plint, linkertravee eindigend op een puntgevel. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken onder witbepleisterde lateien. Boven de poort een driezijdige erker op consoles.