Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 172229 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 26 (Zedelgem)
Herberg met afspanning en één van de tolbarelen met tolhuis van de Torhoutsesteenweg in gebruik vanaf 1763. Bouwsporen in de zijgevel van een lager volume met vlechtingen doen een oudere (17de-eeuwse?) kern vermoeden.


ID: 172046 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 275A (Zedelgem)
Villa met garage gelegen in een ruime, beboomde tuin, zogenaamd "Ter Wilge" zie smeedijzeren opschrift aan de voorgevel. Volgens kadastergegevens circa 1942 opgetrokken door Jerôme Claeys, lid van het Claeysimperium. Grote villa op onregelmatige plattegrond, gebouwd in gele baksteen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) met brede dakranden. Halfronde erkers aan de voorgevel, met erboven een metalen balustrade en tegen de linkerzijgevel.


ID: 172047 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 277 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens circa 1933 opgetrokken door Rémi Claeys, lid van het Claeysimperium in Zedelgem. . Het huis wordt circa 1941 naar achteren uitgebreid. Witbeschilderde baksteenbouw met vooruitspringende rechtervleugel onder schild- en zadeldak (zwarte, mechanische pannen) boven een plint in blauwe hardsteen. Centrale, licht vooruitspringende inkomtravee met portaal. Rechtertravee met tuittop met bekonende bol, driezijdige erker onder half schilddak (leien) op de begane grond van de rechtertravee. Zeshoekig hoektorentje onder ingesnoerde naaldspits (leien), de hoeken worden benadrukt door gevelhoge muurbanden.


ID: 172223 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 3A (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1848. Beeldbepalend en vrijstaand volume bestaande uit een hoger deel van drie traveeën en een laagbouw van vijf traveeën. Witbeschilderde, verankerde baksteen bepleisterd bij het hogere deel, boven een grijze, bepleisterde plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 172127 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 454 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd. Boerenhuis met lagere aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten).


ID: 172230 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)
Centrum voor Kunstmatige Inseminatie, opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel. De architectuur houdt rekening met het karakter van openbaar nut en het landelijke aspect waarbij het geheel in harmonie staat met de omgeving, terrein en oriëntatie. De plattegrond omvat twee parallelle vleugels, oorspronkelijk de zuidvleugel met onder meer lokalen voor administratie en de conciërgewoning, en de langgerekte noordvleugel met de stallen. Tuinaanleg met vijvers tegen het gebouw.


ID: 172224 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.


ID: 172232 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.


ID: 172233 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.


ID: 172234 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.