Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 162175 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Voormalige weverij, vermoedelijk opgericht door H. Iserbyt. Fabriekje van rode baksteenbouw, vijf traveeën gevormd door lisenen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen vensters. Tevens rechthoekige schuifpoort met daarboven heiligennisje met beeld van de Heilige Theresia.


ID: 11444 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Doorniksesteenweg 151 (Avelgem)
De spinnerij Leurent ook gekende als de Groote Fabrieke met onmiddellijke omgeving, namelijk de directeurs- en conciërgewoning en kantoorgebouw, gelegen te Avelgem, is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 11447 | Beschermd monument

Doorniksesteenweg 151 (Avelgem)
De spinnerij Leurent ook gekende als de Groote Fabrieke te Avelgem, is beschermd als monument.


ID: 162220 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 162174 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg 402 (Avelgem)
Voormalig pomphuis van het kanaal Kortrijk-Bossuit, thans in gebruik als taverne, centrum voor riviertoerisme en V.V.V.-ontmoetingscentrum. Kanaal, met de hand gegraven vanaf 1857. Waterweg, hoger gelegen dan Leie en Schelde, hoogteverschil overbrugd door elf sluizen, een souterrain en een pompstation, dat het nodige water voor het kanaal uit de Schelde pompte.


ID: 162275 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Leopoldstraat (Avelgem)
Vierkante bakstenen schouw van de voormalige Sint-Antoniusbrouwerij uitgebaat door de familie Vansteenbrugge. Tevens nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.


ID: 11459 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Molenstraat (Avelgem)
De windmolen Decoster of Tombeelmolen te Outrijve met omgeving, is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 11461 | Beschermd monument

Molenstraat 41A (Avelgem)
De windmolen Decoster of Tombeelmolen uit 1923 te Outrijve, is beschermd als monument.


ID: 162395 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.


ID: 162312 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oudenaardsesteenweg 210-212 (Avelgem)
Arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuisjes van gecementeerde baksteenbouw met haaks aangesloten volume van vier traveeën. Achteraan, binnenkoertje met handpomp. Elektriciteitscabine aan de rechterzijde. Haaks aangesloten volume van vier traveeën. Achteraan, binnenkoertje met handpomp.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.