66005 resultaten
ID: 163053 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lettenhofstraat 5 (Zwevegem)
Belangrijke hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid. De oudste vermelding in geschreven bronnen gaat terug tot 1442. In 1740 brandt de hoeve volledig af. In 1756 is de hoeve weer volledig heropgebouwd. Afgebeeld op de Ferrariskaart en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vandaag grosso modo behouden historische opstelling met deels behouden omwalling. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met gekasseide stoep. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden boerenwoning met gecementeerd parement. Ten zuidwesten poortgebouw met korfbogige doorgang, met aansluitende dwarsschuur. Ten zuiden en oosten stalvleugels. Zuidelijke stalvleugel, vermoedelijk in kern 18de-eeuws maar later verhoogd.
ID: 163055 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Luipaardstraat 24 (Zwevegem)
Burgerhuis uit de jaren 1930. Enkelhuis met typerend parement van gele baksteen, twee muurdammen van rode baksteen in geometrisch metselverband en opvallend verdiept portaal.
ID: 163054 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Luipaardstraat 8 (Zwevegem)
In oorsprong twee arbeiderswoningen, nu samengevoegd tot één woning met verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 163390 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.
ID: 163222 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moenhage 10 (Zwevegem)
Site aangegeven sinds 1760.Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Semigesloten opstelling rond geasfalteerd erf met erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Oostelijke erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, stalvleugel ten oosten met muurkapel aan de straatzijde. Schuur ten westen, "1862" gedateerd met verheven baksteenmetselwerk in noordelijke zijpuntgevel. Nutsgebouw ten zuiden.
ID: 163224 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moenplaats 1 (Zwevegem)
Samenstel van verschillende 19de-eeuwse woningen, nu uitgebaat als restaurant met vermoedelijk oudere kern en gewitte, verankerde bakstenen lijstgevel.
ID: 163225 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moenplaats 5 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het interbellum. Enkelhuis met lijstgevel van gele baksteen, uitgewerkt portaal en op begane grond bewaard houtwerk.
ID: 163226 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moenplaats 6-7 (Zwevegem)
Samenstel van een dubbel- en enkelhuis met lijstgevel van rode baksteen. Gevel met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief, muuropeningen met druiplijstjes en borstwering.
ID: 163227 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.
ID: 163230 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moense Beekstraat 19-25 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing bestaande uit vier enkelhuizen in rode baksteenbouw met sierankers en met invloeden van de cottage-architectuur. Begane grond met rondbogige muuropeningen, licht getoogd op de eerste bouwlaag.