Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 162417 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oudenaardsesteenweg 264 (Avelgem)
Molenaarswoning gekenmerkt door de fries en puntgevel met pseudo-vakwerk. Ten oosten opvallende maalderij met sierlijke windborden.


ID: 162423 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oudenaardsesteenweg 369 (Avelgem)
Diephuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw maakte oorspronkelijk deel uit van de olieslagerij-zeepziederij Scaldis.


ID: 162364 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oudenaardsesteenweg 566-568, 566A (Avelgem)
Beeldbepalend en imposant landhuis (nummer 566). In 1957 werd het kasteel ingericht als schoenenfabriek. Gelegen te midden van park aan de straat afgezet door gewitte bakstenen muur op gepikte plint. Muur geritmeerd door steunberen. Aflijnende muizentandfries. Centrale poort met korfbogige doorgang naar huis in het park met vijver (nummer 568). Dwars op de straat staat ingeplante hovenierswoning.


ID: 162313 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontstraat (Avelgem)
Elektriciteitscabine van rode baksteen, gedateerd door gevelsteen "1947".


ID: 162342 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek (Avelgem)
Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht. Het tracé van de gracht is reeds deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). De gracht staat getekend tussen Avelgem en het gehucht Rugge, het deel tussen het gehucht en Waarmaarde is niet weergegeven. Vermoedelijk is de aanleg van de gracht te situeren in de middeleeuwen, een periode waar de Scheldemeersen ontgonnen werden door onder meer de abdij van Ename, een abdij met veel grondbezit in de regio en ook lange tijd eigenaar van een grote hoeve met name het zogenaamd "Hof van Ename" .


ID: 11455 | Beschermd monument

Yzerwegstraat 1 (Avelgem)
Het voormalige NMBS-station met het bijgebouwtje te Avelgem, is beschermd als monument.


ID: 162332 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Yzerwegstraat 1 (Avelgem)
Voormalig station, gelegen op de lijnen 83, 85 en 87, eertijds een belangrijk punt in het goederenvervoer tussen steden en gemeenten met een niet te onderschatten industriële activiteit. Landelijk, voormalig stationsgebouw van het Wederopbouwtype door de staat gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect P. Ongenae. Centraal gedeelte van één bouwlaag met rechts daarvan woning van twee bouwlagen. Bijgebouwtje voor sanitair en lampisterie.


ID: 105404 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bevrijdingsstraat 2 (Balen)
Brouwerij van Gust Van Dingenen, heden ingericht als woning, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 4849 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dijk, Hoolstmolenstraat, Olmensebaan (Balen)
De bescherming omvat de reeds als monument beschermde watermolen Hoolstmolen met de ruime omgeving.


ID: 105415 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Halflochtdijk (Balen)
De Heilige Odradakapel dateert volgens de literatuur van 1896 en werd opgericht in de omgeving van het zogenaamde Hof van Scheps waar de Heilige eertijds resideerde.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.