Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6643 resultaten


ID: 163177 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.


ID: 163370 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Streyestraat 24 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen gesloten historische hoeve met bakstenen bestanddelen en pannen zadeldaken. Oudste vermelding als ter Streyen in 1476. Op de Ferrariskaart 1770-1778 vermeld als Cense Roode Poort. Verbouwde boerenwoning met bepleisterde, beschilderde lijstgevel en dakruiter. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734 en 1862 met langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. In schuur geïntegreerde voormalige ast en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.


ID: 163121 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Ommuurde gemeentelijke begraafplaats aangelegd circa 1900 volgens traditioneel dambordpatroon met ijzeren hek aan hoofdingang, met calvarie beschaduwd door eiken en zes Common Wealth Graves. Talrijke graven van blauwe hardsteen opklimmend tot eind 19de eeuw en aansluitend bij de traditionele cipe. Verscheidene monumentale graven van onder meer de familie Bekaert. Imposante grafkapel van de familie Vandevenne-Vandenberghe.


ID: 163275 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tiegemstraat 11 (Zwevegem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm opgesteld rond een gebetonneerd erf. Hoeve in kern van 1736, nu met 19de-eeuws uitzicht. Als Ferme Benoit al aangeduid circa 1846. Nu hoeve met woonhuis, schuur en stalvleugel met ingewerkte kapel en in interieur beeld van Christus aan het kruis.


ID: 163180 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Truweelstraat 3 (Zwevegem)
In oorsprong dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lage woning in gewitte baksteen met bewaard houtwerk, de luiken zijn verwijderd. Naastgelegen eenvoudige wegkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met cementtegelvloer en beelden van Heilige Rochus, Heilig Hart en Maria met kind. Dieper in gelegen bakhuisje.


ID: 163181 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Truweelstraat 9 (Zwevegem)
Schuur, in oorsprong behorende tot een hoevesite al aangeduid circa 1846, maar met laat-19de-eeuws uitzicht. Schuur met heiligennis en asemgaten.


ID: 163277 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat (Zwevegem)
Heilig Hartkapel uit 1884, van witgeschilderde baksteen met bewaard ijzeren hekwerk met bovenlicht. Interieur met spitsboognisjes, bewaard vloertje van zwarte en witte cementtegels. Beelden van het Heilig Hart, de Heilige Anna en de Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 163387 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vierkeerstraat 16 (Zwevegem)
Voormalige hoeve, nu deels uitgebaat als taverne 't Boerderietje. Site met oude kern al opgetekend in 1770-1778. Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, met U-vormige opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek, woonhuis met heiligennisje, schuur en voormalige stalvleugel.


ID: 163187 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vierkeerstraat 166 (Zwevegem)
Historische hoeve, site al opgetekend in 1770-1778. Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf.  Woonhuis met sterk verbouwde schuur gedateerd 1855 met jaarsteen en stalvleugel met achtergelegen mestvaalt. Kapel uit begin 20ste eeuw, gecementeerde puntgevel met deuropening, deels afgesloten door ijzeren hekwerk en interieur met altaar waarboven beeld van Christus aan het kruis.


ID: 163183 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vierkeerstraat 54 (Zwevegem)
De hoeve is vermoedelijk weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) worden woonhuis, schuur en de stalvleugel ten zuiden weergegeven, de gebouwen werden door een walgracht omgeven. Nu is de omwalling gedempt. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder zadeldaken met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een deels onverhard en deels gekasseid erf. Erfoprit met woonhuis bestaande uit twee achterelkaar gelegen volumes. Imposante 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur met houten poorten met klinket en muurkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Stalvleugel met bewaarde stoep en met afwerkingen in Doornikse steen, behouden troggewelven en voorliggende mestvaalt. 19de-eeuwse Stalvleugel met aangrenzend schuur.