Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 119292 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Begijnhof 15-21, Statiestraat 1 (Aarschot)
In 1259 schonken Hendrik III van Brabant en Aleydis van Bourgondië hun schuur en omgeving voor de oprichting van een nieuw begijnhof, dat zich verder uitbreidde, rondom een plein, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 176175 | Beschermd monument

Bekaflaan 7 (Aarschot)
Het exterieur van het frietkot aan de Bekaflaan is beschermd als monument.


ID: 178287 | Beschermd monument

Bekaflaan 7 (Aarschot)
Het exterieur van het frietkot aan de Bekaflaan is beschermd als monument.


ID: 119626 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bogaardenstraat 22 (Aarschot)
De voormalige bakkerij Stalmans opgetrokken in de vroege jaren 1920 is een historisch waardevolle getuige van de wederopbouw van Aarschot na de gewelddadige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 119635 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bogaardenstraat 23 (Aarschot)
Het bankgebouw met privéwoning werd pas in 1927 opgetrokken, wat vrij laat is in vergelijking met de omringende wederopbouwpanden. Dit late tijdstip en het feit dat het een prestigieuze financiële instelling betrof, is vermoedelijk de verklaring voor de afwijkende stijl die gehanteerd werd.


ID: 114846 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Capucienenstraat (Aarschot)
Bewaarde poort met naar laatgotische wijze geprofileerde korfboog, geflankeerd door posten met bossage- en volutenversiering.


ID: 120846 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Capucienenstraat, Stadspark (Aarschot)
Stadspark met relicten van het voormalige kapucijnenklooster, waaronder een kloostervleugel met schilddak en driehoekig fronton uit de 19de eeuw; het stadspark werd rond 1920 opgericht na samenvoeging van het kloostercomplex en het ‘Drossaerde’, oorspronkelijk het kasteel van de heren van Aarschot, waar vandaag enkel de poort van resteert; landschappelijke aanleg tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, gehalveerd door afsnijding van Demerbocht rond 1890; kiosk van 1940.


ID: 114847 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Demerstraat 1 (Aarschot)
De 's Hertogenmolens vormen een uniek molenpatrimonium dat in oorsprong teruggaat tot de 14de eeuw. De huidige constructie, meer bepaald het centrale vijfledige deel met zijn kenmerkende puntgevels dateert uit de 16de eeuw. De molen vervulde in de loop van de geschiedenis verschillende functies van graanmolen, schorsmolen en glasmolen en fungeerde tegelijk door zijn unieke ligging ook als brug over de Demer en als verdedigingsbouwwerk voor de stad.


ID: 114848 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diestse steenweg 10 (Aarschot)
Neoclassicistisch landhuis met U-vormige plattegrond gebouwd omstreeks 1777 op omgrachte site voorzien van een ijzerzandstenen toegangsbrug; kasteeldomein teruggaand op site van voormalige middeleeuwse burchtmotte tussen vijvers; relicten van grootschalige aanleg met toegangsdreef afgesloten door gesmeed ijzeren hek.


ID: 118753 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diestse steenweg 33 (Aarschot)
Villa, kadastraal geregistreerd in 1934, beduidend hoger dan straatniveau gelegen in omringende beboomde tuin.