Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 171962 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 171961 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Deze molenaarshoeve hoort historisch bij de Plaetsemolen aan de overkant van de straat. De voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen met molenaarswoning zijn vrijstaand gegroepeerd rondom een begraasd erf. Molenaarswoning al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije (1571). De Ferrariskaart (1771-1778) toont drie U-vormig en vrijstaand opgestelde gebouwen. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (rond 1830) bestond de bebouwing uit een woonhuis met landgebouwen en de windmolen op een berg met bijbehorende rosmolen. Uitbreiding huis in 1830 en 1882. De molenaarswoning ten noorden van het erf met een 18de-eeuwse kern met uitbreidingen uit de 19de eeuw. De verankerde, lage en witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak. Ten zuiden van het erf is de monumentale dwarsschuur van 1884 opgetrokken (zie opschriften in rechter zijgevel). Het verankerde, donkerbakstenen gebouw onder een zadeldak


ID: 172080 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen op de wijk Haene vijver. Toegankelijk via een geasfalteerde oprit met aan de straat een notelaar. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 171966 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 119 (Zedelgem)
Achterin en in bebost gebied gelegen landhuis met bijgebouwen. Voormalig buitengoed van de adellijke Brugse familie van Ockerhout uit de 18 eeuw. Huidig huis (nr. 119) eveneens pas afgebeeld op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode, en is dus vroeg 19de-eeuws. Ingrijpend gerenoveerd en aangepast in de jaren 1970 wellicht met toevoeging van de dakkapellen en het portaal. Het huis is een lage, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw boven gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht hoofdzakelijk van circa 1880. Het rechterdeel (wellicht met de voormalige schuur met stalling), eventueel met oudere kern, heeft nog een aantal oorspronkelijke muuropeningen. Recente bijgebouwen.


ID: 171965 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 42 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1899. Dubbelhuis van drie traveeën in bruine, verankerde baksteen boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 171964 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 6 (Zedelgem)
Na de Eerste Wereldoorlog oorlog richtte het Belgische leger een munitiedepot op. In 1924-1925 een kazerne met administratief centrum gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de kazerne korte tijd als kamp voor Belgische en Franse krijgsgevangenen. Vanaf 1951 school voor onderofficieren. Daarvoor worden enkele blokken bijgebouwd, daarna nog enkele wijzigingen. In 2007 verhuist de school naar Sint-Truiden. De gebouwen in 2008 aangekocht door de provincie West-Vlaanderen om er een Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in onder te brengen. De blokken staan rond begraasde of geasfalteerde binnenpleinen gegroepeerd. Het oudste type wordt gekenmerkt door gebruik van oranje baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen), in- en uitspringende delen. Segmentboogvormige muuropeningen en bij de eindgevels een klimmende lijst onder de dakrand. Recenter type in roze baksteen boven een gecementeerde plint en onder mansardedak (Vlaamse pannen).


ID: 171967 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doornlaan 8 (Zedelgem)
Alleenstaande, moderne woning in een tuin zogenaamd het "Boothuis", in 1992 gebouwd naar ontwerp van architect Dirk Defraeije (Gent) met medewerking van architect Koen Van de vreken. Structuur als een doos, gerealiseerd in de vorm van een boot met glazen torenkamer aan de voorzijde en afgeronde achterzijde en met gecementeerde muren. Straatgevel met opvallende, aan stangen opgehangen, bijna gevelbrede houten luifel boven de deur en de garage. Massief ogende muren, aan de westzijde spaarzaam opengebroken door smalle, horizontale vensters. Aan de zuid- en oostzijde grote glaspartijen uitgevend op de tuin. Op de verdieping worden de slaapkamers verlicht door een horizontale aaneengesloten vensterzone.


ID: 12531 | Beschermd monument

Dorp (Zedelgem)
De parochiekerk Sint-Martinus te Loppem, is beschermd als monument.


ID: 172146 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Zedelgem)
Georiënteerde kerk met omringend grasplein ter vervanging van het in 1952 verdwenen kerkhof. Aan noordzijde afgezet met een lage bakstenen muur onder ezelsrug, ten zuidoosten deels behouden haag en leilinden. Toegangspad in blauwe hardsteen geflankeerd door ijzeren hekken gevat in blauwhardstenen pijlers met bekronende bol.