Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 172157 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 172089 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg. De begraafplaats is hier ontstaan na het verbod in 1917 van de Duitse bezetter om rond de kerk te begraven. De gemeente koopt na de Eerste Wereldoorlog de grond aan, het oude kerkhof verdwijnt in de tweede helft van de jaren 1930. In opdracht van de gemeente Zedelgem maakt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Wille landschaps- & begraafplaatsarchitectuur samen met het studiebureau Plantec uit Oostende in 2007 een ontwerp voor herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met haagbeuken. Rechts van de ingang staat een sober ontvangstgebouw met witbepleisterde muren onder plat dak. Aan de voorgevel een stichtingsplaat en eenvoudige zitbank. Een centraal geasfalteerd pad leidt naar een calvariekruis. Recente uitbreiding links met bekiezeld pad met berceau- en haag (haagbeuk). Achteraan bevindt zich in de beide hoeken een columbarium.


ID: 172090 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat (Zedelgem)
Bronzen borstbeeld van Frans Ramon Boschvogel op de hoek met de P. Mervilliestraat, ongeveer op de plaats van zijn ouderlijke woning. Hij was letterkundige (1902-1994) wonend en werkend in Aartrijke (zie Eernegemsestraat). Het beeld uit 2003, ontworpen door A. De Craene en in brons gegoten door bronsgieter Dirk De Groeve (Nevele), staat op een hoge, vierkante sokkel in blauwe hardsteen.


ID: 172088 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat 10 (Zedelgem)
Voormalig postkantoor en burgerwoning met garage uit het interbellum. Verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Roodbeschilderde gevel in contrast met witte bepleistering bij de hoeken van de rechthoekige muuropeningen en aflijnende luifel boven de deur. Rechtertravee met driezijdige, oplopende erker en breed dakvenster met terras afgeboord met balustrade in baksteen en verzorgd uitgevoerde smeedijzeren tralies. Rechts een lage aanbouw met garage met getrapte afwerking. Vermoedelijk doet deze aanbouw in de eerste helft van de 20ste eeuw dienst als postkantoor.


ID: 172091 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Engelstraat 42 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen langs een aftakking van de Engelstraat. Dubbelhuis in verankerde baksteen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde voorgevel met imitatievoegen en gepekte plint.


ID: 172158 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 40 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, eventueel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172159 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 42 (Zedelgem)
Achterin gelegen landhuis in een bos en toegankelijk via een aarden weg. Volgens zegsman gebouwd in 1939 in opdracht van Albert Coppieters. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Dubbelhuis opgetrokken in een traditionele stijl, witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen, gepekte plint onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, vensters met kleine roedeverdeling, beluikt op de verhoogde begane grond. Deur met blauwhardstenen buitentrap en trekbel. Drie dakkapelletjes onder zadeldak en met houten bebording. Achtergevel met gelijkaardige muuropeningen, gekasseide binnenkoer met ten noorden ervan een laag bijgebouw.


ID: 172160 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eninkstraat 50 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, gerenoveerd. Staat nog niet op het primitief kadaster (circa 1830) maar wel op de Atlas der Buurtwegen (1845). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met kleine roedeverdeling naar oud model.


ID: 171968 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Esdoornlaan (Zedelgem)
Opgericht in 1982 op initiatief van het wijkcomité Esdoornlaan-Wellewaarde. De kapel is bereikbaar via een voetwegel vlakbij de Plaatsebeek. Getrapte muur in rode baksteen afgedekt met betonplaten, links een metalen plaatje met opschrift "O.L.VROUW/ VAN BANNEUX/ 18 - 10 - 1982". Witbeschilderd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux op een gemetselde sokkel geflankeerd door bakstenen bloembakken. Aanloopstrook in betontegels afgeboord met keien; houten zitbank.


ID: 171971 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Faliestraat (Zedelgem)
In "1902" gebouwd in opdracht van Hendrik en Theresia Maertens. De volksmond heeft het ook over "kapel van de Faliestraat, kapel van de Klythoek en Maertenskapel". In 1964 ondergaat de kapel enkele herstellingswerken, onder meer het vervangen van de leien dakbedekking door eternietplaten. Gele baksteen onder zadeldak gecombineerd met rode baksteen voor de spitsboogomlijsting van deur en vensters, door- en omlopende banden en aflijning van het driehoekige fronton in de voorgevel. Toepassing van lisenen en tandlijsten die de topgevels aflijnen. Bekronend smeedijzeren kruis.