Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 172169 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg (Zedelgem)
Driehoekige niskapel in rode baksteen, Opgericht in 1952 op initiatief van de Boerinnenbond tegen de gevel van het parochiaal centrum.


ID: 172170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 59-61 (Zedelgem)
Lage, gekoppelde boerenarbeiderswoningen met voortuin. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, staan nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met brede dakrand (Vlaamse pannen).


ID: 172171 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 63 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning met voortuin. Eventueel opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels (imitatievoegen in de voorgevel) onder zadeldak (mechanische pannen) met brede dakrand.


ID: 172172 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ieperweg 87 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf, aan de noordwestkant begrensd door de spoorlijn Brugge-Kortrijk (sedert 1846), aan de noordoostkant door de autosnelweg E40/A10. De oudst gekende vermelding dateert van 1719. Tussen 1828 en 1832 worden de gebouwen vergroot en verbetered. De bijgebouwen krijgen een grondige aanpassing onder meer met een verstening van de houten schuur en aanzienlijke uitbreidingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Langgestrekte boerenwoning met 18de-eeuwse kern terug te vinden in het middelste deel (bewaarde vlechtingen in de vroegere rechterzijgevel), geflankeerd door 19de-eeuwse uitbreidingen. Huidig uitzicht van circa 1830 wanneer de lage woning (onder mansardedak) met een halve verdieping wordt verhoogd getypeerd door de halfronde vensters en onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebracht. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.


ID: 172173 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat (Zedelgem)
Monument gewijd aan Karel de Goede, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert. Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliƫf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


ID: 172174 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat (Zedelgem)
Op de hoek met de Ieperweg. Opgetrokken in 1846 als processiekapel voor de processie met het Heilig Sacrament die in de 19de eeuw langs de Ieperweg verloopt. Herstelled en van een nieuw dak voorzien in 1895. Nogmaals hersteld in 1979. Bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder hoog, overkragend zadeldak (leien), aan de voorkant steunend op houten consoles en bekroond door een smeedijzeren kruis. Dubbele houten en gedeeltelijk betraliede toegangsdeur.


ID: 172175 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kattestraat 3 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning met lagere aanleunende garage, jaren 1930. erankerde, oranje baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172176 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kattestraat 9 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van anderhalve verdieping, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteenbouw boven een witbepleisterde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 13078 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kerkplein (Zedelgem)
De Sint-Laurentiuskerk met omgeving te Zedelgem, is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 171985 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein (Zedelgem)
Ten noordoosten van de kerk een oorlogsmonument door beeldhouwer "ANT. VAN PARIJS / DEINZE" zie opschrift op de sokkel. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van de kerkomgeving. Onthuld op 15 augustus 1923. Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk op de hoek van de Loppemsestraat en de Snellegemsestraat. Beeldengroep in witsteen met afbeelding van een militair en een gevangene die een kruis vasthouden op blauwhardstenen sokkel. Het monument wordt geflankeerd door halfronde grafstenen.