Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 171983 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein 4 (Zedelgem)
Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum. Schooltje voor onderwijs in 'kantwerk- en leerschoolvrouw' opgericht in 1846, in 1857 door de gemeente erkend. Vanaf 1875 een congregatie van de zusters van liefde uit Heule. De wet Van Humbeeck (1879), die het gemeentelijk onderwijs neutraliteit oplegt, veroorzaakt een grote overloop naar de vrije scholen. Daardoor uitbreidingen schoolgebouwen aan de Sint-Laurentiusstraat omstreeks 1895. In 1928 volgt nog een vergroting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school gedeeltelijk, en het klooster helemaal herbouwd naar opdracht van architect De Meyere uit Kortrijk. Geheel van gebouwen in rode baksteen onder schild- en zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen). Klooster- en schoolgebouwen, opgericht tussen 1875 en 1945, op U-vormige plattegrond langs de speelplaats gegroepeerd. Eenvoudige architectuur met rechthoekige muuropeningen, bij het klooster gevat in traveenissen.


ID: 11428 | Beschermd monument

Kerkplein 5 (Zedelgem)
De toren van de parochiekerk Sint-Laurentius te Zedelgem, is beschermd als monument.


ID: 13081 | Beschermd monument

Kerkplein 5 (Zedelgem)
De Sint-Laurentiuskerk te Zedelgem met inbegrip van de roerende zaken, onroerend door bestemming, is beschermd als monument.


ID: 171984 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. De kerk is als puntrelict opgenomen in de Landschapsatlas.


ID: 171986 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kezelbergstraat 16 (Zedelgem)
Gerenoveerde hoeve, achterin gelegen in een aangelegde tuin. De hoeve bestaat reeds vóór de opmaak van een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Het woonhuis wordt circa 1852 afgebroken en vervangen door een nieuw ten zuiden van het toenmalige erf. De bijbehorende landgebouwen worden circa 1876 afgebroken. Smeedijzeren toegangshekken gevat in wit- en roodbeschilderde betonnen pijlers met in de rechter een rondboognis met beeld van Maria. Het woonhuis is witbepleisterd boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171987 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kezelbergstraat 20 (Zedelgem)
Lage, gerenoveerde woning op de hoek met de Hollebekestraat, daterend van "1902" zie jaarsteen op de afgeschuinde hoektravee. Laatstgenoemde wijst eventueel op een vroegere, eventuele herbergfunctie. Op de militaire kaart opgesteld door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog is het hoekhuis te zien met ten westen ervan een losstaand bijgebouw. Beide volumes zijn later (laatste kwart van de 20ste eeuw?) door middel van een tussenbouw samengebracht, wellicht met toevoeging van de dakkapellen zie die van de hoektravee en aanpassen aan woonfunctie. Bruine en gele, verankerde baksteenbouw onder schild- en zadeldak (Vlaamse pannen), deuromlijsting met omlijsting in gele baksteen.


ID: 172252 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 56 (Zedelgem)
Eigen woning van de Veldegemse architect Frans Herregodts, ontworpen in 1966 en gelegen in een ruime tuin. Witbeschilderde baksteenbouw onder platte daken bestaande uit twee achter elkaar gelegen blokken verbonden door een inkomgedeelte. Afwisseling van gesloten en transparante vlakken.


ID: 172254 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 70 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1935 door landbouwer Eduard Galle. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 172253 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 89 (Zedelgem)
Lage werkmanswoonst met recenter achterliggend bijgebouw gelegen aan een onverhard erf. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1929 door werkman Camiel Stubbe. Dubbelhuis met links een poorttravee. Rode, verankerde baksteen boven een bepleisterde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 171988 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.