Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 172119 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Processiestraat (Zedelgem)
Hoeve met dwars op de straat georiënteerd woonhuis met geïncorporeerde stalling. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Gelegen op de Ichteghem hoek. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bestaande uit vier eenheden. Vóór 1887 worden de gebouwen samengevoegd tot één woning en is er sprake van een vergroting. Een tweede uitbreiding vindt plaats vóór 1932. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak met aandak (zwarte, mechanische pannen) en hoge opkamer in de eerste travee.


ID: 172126 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 10 (Zedelgem)
Voormalige woning, met regionalistische inslag, van professor-geneesheer Karel Nelis (1875-1935) en Augusta Maertens. Ontworpen door architect Joseph Viérin (Brugge) en gebouwd in 1912. Oorspronkelijk een rijker uitzicht met pseudovakwerk, open portiek tegen de voorgevel en oplopende erker tegen de rechterzijgevel (zie oude foto). Door het verdwijnen of verbouwen van die elementen heeft het huis de cottage-allure grotendeels verloren. Baksteenbouw bestaande uit meerdere vleugels onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 172120 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Gebouwd in 1873 en uitgebreid in 1912. Opgericht als buitenverblijf voor de Brugse familie Maertens. In 1873 een woning met achthoekige toren gebouwd door de architect is J. Van Hecke. In 1912 woning uitgebreid met een hoger gedeelte met trapgevel door de architect Joseph Viérin (Brugge). Oorspronkelijk bestaande uit lager, gedeeltelijk witbeschilderd volume op L-vormige plattegrond met traptoren (1873) in de oksel en aanbouw in regionalistische stijl van 1912. Eindgevels afgewerkt met trapgevels Bruine baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gelegen in een ruime tuin. De vleugel van 1912 ontworpen door architect Joseph Viérin is geïnspireerd op de Brugse architectuur getypeerd door verankerde trapgevels gecombineerd met eigentijdse vensteropeningen onder segmentbogen.


ID: 173678 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog in de tuin bij Villa Krekaertvijver. Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan en bijkomend toegangsas aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zitten gleufjes. Het plafond binnenin zou naar verluidt vlak zijn.


ID: 172193 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Reigerslaan 17 (Zedelgem)
Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning met rechthoekige muuropeningen, vensters met grote roedeverdeling en lagere deur. Bakhuisje ten westen van het woonhuis.


ID: 172270 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rembertstraat (Zedelgem)
Pijlerkapel van 1993 onder een houten constructie onder zadeldak. Opricht ten gevolge van een belofte na de genezing van een kleinkind. De houten constructie heeft een groenbeschilderde voorzijde en wordt bekroond door een ijzeren kruis.


ID: 172269 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rembertstraat 39 (Zedelgem)
Vrijstaande arbeiderswoning met lage aanbouw (nu garage) en bijgebouw, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1913. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen van anderhalve bouwlaag met witbepleisterde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172195 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijselsestraat 10 (Zedelgem)
Wellicht van circa 1900, met voortuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen in bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebruik van donkerbruine baksteen voor de plint en doorlopende banden.


ID: 172196 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijselsestraat 11 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning van twee bouwlagen, wellicht van circa 1900. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint (imitatievoegen) en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172197 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijselsestraat 13 (Zedelgem)
Voormalig landhuis zogenaamd Wit Huis, opgericht na 1778 door Michiel Lauwers. Op het einde van de 18de eeuw wordt de bijhorende hoeve rechts van het kasteel opgetrokken. Het landhuis wordt verbouwd in de 19de eeuw, onder ander door Augustin Lauwers, de eerste burgemeester van Loppem. Achterin gelegen dubbelhuis in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder mansardedaken. Voorliggende en ommuurde binnenplaats met aan weerszijden voormalige stallingen en afsluitende, witbeschilderde en gekanteelde straatmuur. Bijhorende hoeve met losse bestanddelen in rode, verankerde baksteen onder zadeldaken, met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met 18de-eeuwe kern.