Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 172275 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenovenstraat (Zedelgem)
Begraafplaats van Veldegem op rechthoekige plattegrond, aangelegd in 1972 wanneer de graven rond de kerk van Veldegem worden verwijderd en het kerkhof wordt bekleed met een gazon. Centraal klinkerpad, afgeboord met kegelvormig geschoren haagbeuken, leidt naar een Calvarie met een kruis gehouwen uit een ruwe blok blauwe hardsteen. In het voorste deel van de begraafplaats liggen rechts de kindergraven en een militair kerkhof. Links van het centrale pad bevinden zich een ossuarium met een beeld van Christus met de doornenkroon en het columbarium. Enkele grafmonumenten in art deco.


ID: 172125 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Kapel op deze plek reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1844)i, toch in de huidige staat wellicht daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opgetrokken in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondboogdeur en -vensters in de zijgevels. Voorgevel met flankerende pilasters en bekronend fronton. Bovenlicht met opschrift "O.L.V. / TROOST IN NOOD".


ID: 172122 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 11 (Zedelgem)
Vrijstaande woning van anderhalve verdieping. Mogelijk eertijds een herberg. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1864 en 1934 een volledige herbouw van de woning. Dubbelhuis met bepleisterde muren onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) en met rechthoekige muuropeningen.


ID: 172123 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.


ID: 172124 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 14 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning uit het interbellum. Burgerwoning van drie en twee traveeën boven een blauwhardstenen plint onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gevel in oranje baksteen met driezijdige bakstenen erker op de verdieping. Parement verlevendigd door geometrisch siermetselwerk en witbepleisterde lateien met getrapte afwerking.


ID: 172121 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172040 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 172041 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Begraafplaats Sint-Elooi bij de Sint-Elooisparochie. Gelegen op het einde van de Stijn Streuvelsstraat en aan de zuidzijde palend aan de Hoge Vautestraat. De aanleg dateert van na 1948. Begraafplaats op rechthoekige plattegrond, afgezoomd met gemengde hagen (haagbeuk, laurier, taxus). Symmetrische aanleg met gravenrijen langs grintpaden. Centraal, breed pad leidend naar een calvariekruis bestaande uit een ruw gehouwen steen met bekronend kruis en op bakstenen sokkel. Vóór het kruis vier gelijke graven van de familie Claeys. Calvarie tevens dienend als oorlogsmonument in relatie met de achterliggende graven van gesneuvelde soldaten. Links van het centrale pad staat de neogotische, blauwhardstenen grafkapel van de familie Claeys. Voorts nog enkele graven in art-decostijl.


ID: 172221 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sysen 7 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een bekiezelde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig), 19de-eeuws uitzicht. Boerenhuis met aangebouwde stal met stal in bruine, verankerde baksteen onder hoog zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) ten zuiden en schuur ten noorden van een begraasd erf. het geheel is omgeven door een gemengde haag.


ID: 172222 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sysen 8 (Zedelgem)
Achterin en volledig in het groen gelegen priorij "Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië", behorend tot de benedictijnerorde. Geheel van kerk, klooster, gastenverblijf en internaat tussen 1924 en 1957 opgetrokken in een neoromaanse stijl, naar ontwerp van architect Joseph Viérin (Brugge). In 1969 wordt het meisjesinternaat van de abdijschool van Zevenkerken hier gehuisvest. Vierkante plattegrond met vier vleugels rond een kloostertuin. De kerk en de refter bevinden zich in elkaars verlengde op een centrale as, de voeding van lichaam en geest symboliserend. De gebouwen zijn opgetrokken in rozerode baksteen onder zadel- of lessenaarsdaken (leien). De neoromaanse stijl is geïnspireerd op de basiliek van Sint-Laurentius-buiten-de-Muren in Rome en de abdijkerk van San Miniato te Firenze.