Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

83999 resultaten


ID: 12540 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
De hoeve Het Klokhof met zijn onmiddellijke omgeving te Loppem, is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 172239 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 172240 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeedijkweg 23 (Zedelgem)
De naam "Hof ter Pierlapont" wordt pas op het einde van de 20ste eeuw aan de huidige nrs. 23 en 23A gegeven. Heden uitgebaat als kijkboerderij en hoevehotel. Voor het eerst vermeld als "Pierilpont" in 1435. Er is dan reeds sprake van een hofstede. In 1820 wordt aan de westzijde van de Zeedijkweg, aan de overkant van het neerhof, een nieuwe hoeve opgetrokken (zie nr. 20). Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken, met de nok parallel aan de straat. Tot op dat ogenblik bestaat de bebouwing uit een woonhuis met parallel daaraan een landgebouw, beiden dwars op de straat. Woonhuis van circa 1890 evenwijdig aan de straat. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een opkamertravee. Ovenhuisje rechts van het woonhuis en landgebouwen aangepast in functie van het huidig gebruik.


ID: 172243 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeedijkweg 40 (Zedelgem)
Naar verluidt circa 1850 gebouwd. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Het twee traveeën brede, hoger opgaand deel zou veertig jaar geleden zijn bijgebouwd. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 172131 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Noord (Zedelgem)
Zou dateren van vóór 1850 maar is waarschijnlijk later herbouwd. Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met houten windveren. Beglaasde rondboognis met verzorgde smeedijzeren tralies, beeld van Maria.


ID: 172132 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Zuid 2 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning langs de straat op de hoek met de Steenstraat. Uit het einde van de 19de eeuw, de vensters zijn tijdens het interbellum voorzien van lateien. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gele verankerde baksteen boven een grijze bepleisterde plint, gebruik van rode baksteen voor de strekken. Aflijnende overhoeks geplaatste muizentandfries onder de dakgoot. Links een rondboogvormig gevelkapelletje met witbeschilderde omlijsting en bekronend kruis.


ID: 172136 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Zuid 25 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Circa 1904 gebeuren nog enkele wijzigingen waaronder bouwen van het bakhuisje. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172137 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Zuid 29 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Suythem" met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Gelegen in de wijk Winnendale. De hoeve staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer huidige configuratie. Woonhuis ten noorden van het erf in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), verbouwd en aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Monumentale dwarsschuur in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede dakoverstek.


ID: 172133 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Zuid 3 (Zedelgem)
Hoeve op een van de hoogste punten van Aartrijke gelegen met uitzicht op de vallei van de Ichtegembeek. Het huis met bewaarde schuur is omgeven door graslanden. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Circa 1860 registreert het kadaster een kleine uitbreiding van het huis. Het woonhuis werd naar verluidt een dertigtal jaar geleden ingrijpend verbouwd door architect Leopold Pattyn die het huis bewoont. Gepotdekselde dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten en dakpannen) met wolfseind. Quasi volledig bewaarde dakconstructie, poort met winket en staldeuren. Tegen de westgevel een lage stalling onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).


ID: 172138 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeeweg Zuid 33 (Zedelgem)
Kleine hoeve aan de straat zogenaamd. Wellicht in oorsprong als pachthoeve horend bij het achterin gelegen landhuis. Eigendom van de familie de Maere, kasteelheren van het "Kasteel d'Aertrycke". Dateert waarschijnlijk uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en schuurstalvolume in bruine verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) rond een gekasseid erf.