Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

84000 resultaten


ID: 156681 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 156682 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.


ID: 156683 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Biezenstraat 8 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd begin 20ste eeuw. Woonhuis in cottagestijl in gele baksteenbouw met rode banden onder overkragend pannen schilddak met zoldervensters en stal.


ID: 13095 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blankenbergse Dijk Noord (Zuienkerke)
Het weiland en een deel van de Blankenbergse Dijk (een voormalig dijktracé) ten noordoosten van de Sint-Michielskerk te Zuienkerke zijn beschermd als dorpsgezicht. Dit dorpsgezicht sluit aan bij de dorpskern van Zuienkerke, reeds beschermd als dorpsgezicht bij ministerieel besluit van 19 januari 1993.


ID: 127170 | Beschermd monument

Blankenbergse Dijk Noord (Zuienkerke)
Deze bescherming betrof de Windmolen De Brauwere.


ID: 156736 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blankenbergse Dijk Noord 11, 11A (Zuienkerke)
Samenstel van twee verzorgde, identieke dorpswoningen van eerste kwart 20ste eeuw, drie traveeën en anderhalve bouwlaag, nummer 11 A met gewijzigde muuropeningen.


ID: 156737 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blankenbergse Dijk Noord 19 (Zuienkerke)
Historische hoeve met eerste vermelding in 1554. Aa,geduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve te bereiken via lange oprit bestaat uit losse bakstenen bestanddelen in een semigesloten opstelling. Oudste delen zijn de boerenwoning vooraan het erf en het parallelle schuurgedeelte met geïncorporeerde stallen van 1716. Boerenwoning met twee opkamertraveeën onder dezelfde nok en twee steunberen. Op de binnenkoer bevindt zich een grote, deels in natuursteen gemetselde mestvaalt.


ID: 156735 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blankenbergse Dijk Zuid 3 (Zuienkerke)
Kleine witgekalkte hoeve gelegen langs de dijk, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw, bestaande uit boerenwoning van het langgestrekte type onder zadeldak met Vlaamse pannen, nok parallel aan straat en met geïncorporeerde stallen en een kleiner haaks bijgebouw achter de boerenwoning. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag met bewaarde luiken.


ID: 13896 | Beschermd monument

Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
De Kramp- en koortskapel is beschermd als monument.


ID: 156742 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
Neogotische kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, opgericht in 1892 naar ontwerp van bouwmeester Joseph Coucke. Rechthoekige constructie in verzorgde rode baksteenbouw op natuurstenen plint, onder een pannen zadeldak. De voor- en achtergevel zijn puntgevels met schouderstukken. Interieur met spitstongewelf, vloertegels met leliemotief en neogotische altaar.